BAŠAR AL ASAD PREVARIO PUTINA? Sirija pokazala zube Rusiji, čeka se KRVAVA ZAVRŠNICA

Analitičari smatraju da je Vladimir Putin iznenada odlučio da povuče vojsku iz Sirije kako bi zadržao prednost pred sastanak u Ženevi. Međutim, Asad je prozreo ovaj Putinov "potez"

  • 13

Bašar al Asad rešio je da "pokaže zube" Rusiji i postaje sve prkosniji kako se približava nastavak pregovora u Ženevi, gde će predstavnici vlade u Damasku i opozicije pokušati da sklope primirje. 

PUTIN TAJNO RATUJE PROTIV ZAPADA: Za njega rade vojnici, policajci, sudski službenici, ali i pripadnici elitnih jedinica

Opozicija želi da bombardovanje stane i da se Asad povuče sa mesta predsednika. S druge strane, režim je raspirao parlamentarne izbore za danas, a sprema se i nova ofanziva na najveći sirijski grad Alep, koji je pod kontrolom opozicije.

Kako navodi "Biznis insajder", Bašar je prevario Rusiju, koja je pokušala da ga "satera" u ćošak tako što je nedavno povukla većinu aviona i vojnog osoblja iz Sirije. Umesto da mirno sačeka pregovore, Asad je shvatio da ruska reputacija regionalnog lidera zavisi od zadržavanja statusa kvo u Siriji i opstanka njegovog režima, piše američki list.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Ruska intervencija u Siriji omogućila je vladinim snagama da krajem 2015. zauzmu Alep, ali je operacija ostala nedovršena nakon odluke o povlačenju ruske vojske prošlog meseca. Analitičari smatraju da je Vladimir Putin iznenada odlučio da povuče vojsku iz Sirije kako bi zadržao prednost pred sastanak u Ženevi, kako nad Asadom, tako i nad Amerikancima, koji neće imati šta da mu zamere.

- Ipak, Asad je prozreo Putinov blef. Rusija je u strahu da neko drugi ne sruši Asada (pre svega SAD), i na taj način dovede do potpunog kolapsa čitave Sirije. Rusi su u zamci, postali su taoci Asadovog ostanka na vlasti - kaže Pol Salem, potpredsednik Instituta za Bliski istok u Vašingtonu, u izjavi za "Volstrit džurnal".

(Telegraf.rs / Izvor: businessinsider.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Galileo

    13. april 2016 | 15:56

    Doticni prica, a vi prenosite gomilu gluposti. Rusija jeste povukla znacajan broj aviona, ali je u operacije uvela takodje znacajan broj helikoptera, koji su u ovoj fazi rata u Siriji daleko korisniji od Avijacija (sa fiksnim krilima). Takodje je i na samom tlu Sirije daleko vise jedinica ruske vojske sa pripadnoscu rodovima koji vise nisu samo vezani za vazduhoplovstvo. Mogao bih o ovome jos dosta da kazem, ali nema potrebe, jer je i iz recenog jasno da Rusija nije odustala od Sirije i svojih planova u istoj, a prica o Asadovom prkosu Rusiji je nebuloza, i potpuno iskrivljena slika desavanja na terenu.

  • Velislav

    13. april 2016 | 15:54

    Sve politički i vojni stručnjaci...ne znaš koji je bolji.

  • roki

    14. april 2016 | 10:39

    Rokaj Vladimire

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA