HAOS U MAKEDONIJI: Skoplje i Bitolj na nogama - zbog afere "prisluškivanje" više demonstranata privedeno, ima i povređenih! (FOTO) (VIDEO)

Protestanti traže ostavku Ivanova, zamrzavanje izbora zakazanih za 5. jun, kao i formiranje ekspertske vlade koja će organizovati kredibilne i demokratske izbore

  • 11

U sukobima demonstranata i pripadnika policije, koji su izbili večeras na ulicama Skoplja, nekoliko osoba je povređeno, a privedeno je desetak demonstranata nezadovoljnih odlukom predsednika Đorđa Ivanova da pomiluje političare umešane u aferu "prisluškivanje".

SKOPLJE NA NOGAMA: Albanci zatrpali temelj na mestu gde treba da se izgradi pravoslavni krst (VIDEO)

Kako javljaju makedonski mediji, demolirana je kancelarija predsednika Ivanova.

Situacija je eskalirala kad je nekoliko desetina mladića bukvalno demoliralo Predsedništvo, izbacili su nameštaj i spalili sve na ulici, a potom je intervenisala policija i privedeno je desetak ljudi, javila je Al Džazira.

Građani su jajima i kamenjem zasuli zgradu Predsedništva i zapalili sliku predsednika Ivanova.

Među njima je i predsednik SDSM-a Zoran Zaev koji je još jednom potez predsednika nazvao "državnim udarom".

Foto: Tanjug/AP/Boris Grdanoski Foto: Tanjug/AP/Boris Grdanoski

Kako navodi Al Dažazira, procenjuje se da je najmanje 3.000 učestvoval u protestima.

Okupljeni su i danas bacali i jaja, limenke, flaše i pirotehnička sredstva, tražeći ostavku Ivanova, zamrzavanje izbora zakazanih za 5. jun, kao i formiranje ekspertske vlade koja će organizovati kredibilne i demokratske izbore.

MAKEDONSKA TUŽITELJKA FATIMA ZALUDELA CELU ZEMLJU: Društvene mreže gore, sakupila više od 13.000 pratilaca! (VIDEO)

Odlukom o aboliciji odgovornih za aferu "prisluškivanje", Ivanov je pomilovao bez sprovođenja postupka, između ostalog, bivšeg premijera i lidera najuticajnije vladajuće partije VMRO-DPMNE Nikolu Gruevskog, bivšeg šefa tajne službe Sašu Mijalkova i ministarku poicije Gordanu Jankulovsku.

Pristalice vladajuće VMRO-DPMNE okupile su se ispred opozicione SDSM, javljali su danas makedonski mediji, izveštavajući da je do tuče i incidenata došlo i tokom protesta u Bitolju.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Ivanov i dalje odbijaju da primi zapadne ambasadore, a SAD su ranije danas osudile njegovu odluku da blokira istragu o aferi "prisluškivanje", upozorivši da će to naškoditi šansama Makedonije da uđe u NATO i EU.

U aferi "prisluškivanje", koja je trajala gotovo godinu dana, a koju je pokrenuo lider najuticajnije opozicione stranke SDSM Zoran Zaev objavljeno je više desetina video i audio zapisa koji govore o tome da je vlada Gruevskog, tokom devet godina vladavine, prisluškivala više od 20.000 ljudi - političara, akademika, novinara, pa čak i sveštenika.

Makedonija MORA da zaustavi migrante na granici: Evo kako je Kurc uterao strah u kosti vlastima u Skoplju

Političke tenzije u Makedoniji su veoma povišene u proteklih 24 časa, pa su u pitanje dovedeni i izbori zakazani za 5. jun, navode makedonski mediji.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • MANEŠTANI

    13. april 2016 | 21:45

    PAZITE OVO!..AMERIKANCI OSUDILI!(UNAPRED ISPLANIRALI), ŽAO MI JE VAS BRAĆO MAKEDONCI, ALI AMERIKANCI SU VAS SERVIRALI ŠIPTARIMA DA VAS POJEDU. IDITE I DALJE U NATO I DALJE NAS MRZITE. VIDIM DA JE SCENARIJ SLIČAN SRPSKOM, ALI VI OPET NIŠTA NISTE NAUČILI. NEKA VAM JE SREĆNO.

  • jana

    14. april 2016 | 00:19

    olim makedonce i zao mi je, krivac su AMERI, i mi smo stradali, zivela Makedonijaaa i Srbijaaa

  • Branko MAKEDONSKI

    14. april 2016 | 11:50

    Ceo tekst je tendenciozan i jednosmeran i mnogo lazi !! Ono sto radi Zaev je direkno i JAVNO vidljivo po naredjenju amerikanaca i eu a ne kako pisete .Mnogo vise naroda se skupilo ispred sedista SDS koji vodi Zaev ali sav taj narod je bio PROTIV ZAEVA i njegove politike a pritom nisu lomili i palili kako su radili izdajnici Makedonije a to su Zaev i SDS !!!! " Pristalice vladajuće VMRO-DPMNE okupile su se ispred opozicione SDSM, javljali su danas makedonski mediji, izveštavajući da je do tuče i incidenata došlo i tokom protesta u Bitolju." - ovaj tekst i te kako pokazuje NAMERNO pogresno informisanje IGROM RECI !!! tako da se dobije utisak da su VMRO pravili tuce i incidenti a pri tom nema nit jedne slike ! niti broj ucesnika !! I kao najvaznije snimanje i izdaju su napravili Zaev preko Verusevskog sa vise od milon snimaka zajedno sa BND-nemackog i CIA ali ovde ni jedne reci. I molim komentare da prestanu da pisu kako makedonci mrze srbe jer to nije istina!.Olosa ime svugde kod vas pa i kod nas!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA