POBESNELI ERDOGAN: Hoće da ućutka Evropu, zbog ove fotografije je poludeo! (FOTO) (VIDEO)

Erdogan se konstantno nalazi na meti kritičara koji mu zameraju da zloupotrebljava zakon o zabrani vređanja predsednika republike kako bi se obračunao sa neistomišljenicima

  • 10

Nemačka kancelarka Angela Merkel rekla je da će nemačka vlada dozvoliti da se sudski goni televizijski komičar koji je napisao satiričnu pesmu o turskom predsedniku Redžepu Tajipu Erdoganu, ali da o daljem postupku odlučuju sudovi.

POSLE SATIRIČNE PESME O ERDOGANU: Nemačka odobrila zahtev Turske za proces protiv komičara (VIDEO)

Turska je uputila zahtev Nemačkoj da podigne optužnicu protiv TV komičara Jana Bomermana zbog vređanja turskog predsednika, što je po nemačkom zakonu trebalo da odobri vlada Angele Merkel. Sada ostaje na tužilaštvu da odluči da li će podignuti optužnicu.

Mnoge organizacije za ljudska prava su se "digle na noge" kada je Merkelova ocenila da je komičar izvođenjem satirične poeme "namerno napao" Erdogana, i ističu da se podizanjem tužbe protiv Bomermana otvoreno guši sloboda govora u Evropi. Sve se glasnije i kritike da Nemačka sada više podseća na Tursku.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Bemerman je satiričnu pesmu pročitao na televiziji ZDF da bi ilustrovao, kako je rekao, ono što ne bi bilo dozvoljeno u Nemačkoj. Televizija ZDF je povukla taj odlomak iz svoje arhive ali je navela da nije prekršila zakon. Bomerman je nazivao Erdogana pogrdnim imenima u pesmi pročitanoj tokom šou-programa "Neo magazin rojal", koju je 31. marta emitovala nemačka televizijska stanica.

Ranije je druga televizija emitovala satiričnu pesmu koja je takođe ismejavala turskog predsednika i razljutila Tursku. Zbog toga je tursko ministarstvo spoljnih poslova u martu uručilo nemačkom ambasadoru protestnu notu.

Erdogan se konstantno nalazi na meti kritičara koji mu zameraju da zloupotrebljava zakon o zabrani vređanja predsednika republike kako bi se obračunao sa neistomišljenicima. Među osobama kojima će se suditi zbog uvreda Erdoganu, najčešće upućenih preko društvenih mreža, su poznate ličnosti, sportisti, novinari, pa čak i deca školskog uzrasta.

Foto: Wikimedia/Jonas Rogowski Foto: Wikimedia/Jonas Rogowski

Kritičari navode da turski predsednik doživljava bilo koje ozbiljnije kritike kao uvrede. Zbog toga mu najviše zameraju iz Evropske unije, zbog nepoštovanja ljudskih prava. Oko 2.000 optužnica podneto je u poslednje dve godine zbog vređanja predsednika Turske.

Tokom mitinga podrške nemačkom komičaru Bomermanu, uhapšen je lider Piratske partije Bruno Kram koji je pročitao deo satirične pesmice u kojoj se ismeva turski lider. Nemački list "Morgenpost" piše da je policija uhapsila Krama dok je vršio "književnu analizu" satirične Bomermanove pesme ispred Ambasade Turske u Berlinu.

Pre par dana, glavni urednik jednog turskog opozicionog lista Džan Dindar osuđen je na novčanu kaznu od 9.000 evra zbog vređanja Erdogana u seriji članaka iz 2013. godine o korupcionaškom skandalu u kome se pominjao turski predsednik i njegovi saradnici.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Dindar je sam objavio vest o kazni danas na svom Tviteru i napisao: "Ako je otkrivanje istine zločin, onda ćemo nastaviti da ga činimo". Dindaru preti doživotna kazna zatvora u drugom slučaju gde mu se sudi za špijunažu.

Nedavno je i holandski dnevni list "Metro" saopštio da je jedna njihova novinarka privedena u Turskoj na ispitivanje o postu na Tviteru u kojem kritikuje Erdogana. U saopštenju "Metroa" se navodi da je holandska novinarka turskog porekla Ebru Umar privedena, prenela je agencija AP.

Umar, poznata ateistkinja i feministkinja, napisala je na Tviteru da joj je na vrata došla policija i da je odvode u policijsku stanicu u letovalištu Kušadasi.

Foto: Tanjug / AP Foto: Tanjug / AP

Ona je nedavno za holandski "Metro" napisala tekst kritičan prema Erdoganu, čije je isečke kasnije objavila na Tviteru, radi čega je i privedena. Ona je objavila kolumnu u kojoj kritikuje poziv koji je turski konzulat u Roterdamu uputio Turcime u Holandiji da prijave slučajeve vređanja Turske i njenog lidera. Ona je taj poziv uporedila sa "praksom NSB-a", partije holandskih nacista pre i za vreme Drugog svetskog rata.

Turske vlasti su naposletku oslobodile novinarku tursko-holandskog porekla iz policijskog pritvora, ali su joj zabranile napuštajnje zemlje dok se ne završi istraga o komentarima koje je objavila na svom Tviter nalogu, a koji su ocenjeni kao "uvredljivi za predsednika Redžepa Tajipa Erdogana".

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk ocenio je da bi turski predsednik trebalo da bude manje osetljiv na kritike, u trenutku kada evropski zvaničnici nastoje da ojačaju podršku članica EU sporazumu s Ankarom o vraćanju migranata u Tursku.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Da Erdogan ne može da zabrani celom svetu da priča o njemu loše, svedoči i naslovna strana holandskog lista "Telegraf".

Na naslovnici je karikatura turskog lidera, prikazujući ga kao majmuna. "Duga Erdoganova ruka" piše pored crteža, koja očigledno želi da dočara kako on sada guši slobodu govora širom Starog kontinenta.

Foto: De Telegraaf Foto: De Telegraaf

Pogledajte video:

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA