Putin došao na lansiranje prve rakete sa novog ruskog kosmodroma, a onda je usledilo RAZOČARENJE

Predsednik Rusije Vladimir Putin došao je na kosmodrom u Amurskoj oblasti na krajnjem istoku Rusije da bi prisustvovao prvom lansiranju

  • 9

Lansiranje prve rakete sa novog ruskog kosmodroma Vostočni odloženo je danas zbog kvara koji će verovatno biti otklonjen u roku od 24 časa, javljaju ruski mediji.

OVO JE PUTINOVA RAKETA KOJU ŽELI CEO SVET: Niko je ne može srušiti jer dok leti MENJA SMER (VIDEO)

Raketa Sojuz trebalo je da bude lansirana jutros u 5.01 po moskovskom vremenu (2.01 GMT) i da postavi tri satelita u orbitu.

Direktor ruske svemirske agencije Roskosmos Igor Komarov izjavio je novinarima da je lansiranje odloženo zbog greške u automatskom kontrolnom sistemu i da bi problem mogao da bude rešen za dan.

- Automatsko zaustavljanje lansiranja desilo se zbog grešaka u radu automatskog kontrolnog sistema - rekao je Komarov.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Odlaganje nije povezano sa infrastrukturom kosmodroma niti je izazvano ljudskom greškom, saopštio je Roskosmos.

Predsednik Rusije Vladimir Putin došao je na kosmodrom u Amurskoj oblasti na krajnjem istoku Rusije da bi prisustvovao prvom lansiranju. Posle odlaganja odlučio je da ostane tu dok se ne utvrdi da li će raketa biti lansirana sutra, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Rusija je izgradnju novog kosmodroma počela 2012. godine. Planirano je da to bude prvi nacionanlni kosmodrom za civilnu upotrebu, koji bi takođe smanjio zavisnost ruske svemirske industrije od kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu.

(Telegraf.rs / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Marko

    27. april 2016 | 18:01

    Leti na tecni vodonik koj sagorjevanjem ide u vodenu paru i tako prirodno je. Najbolje tako ali jako eksplozivan pa bolje da odustane nego da krene pa eksplodira i steta ogromna a koliko puta amerika isto to radi otkrije se nesta i stopira lansiranje. Normalna i pametna stvar

  • Vlada

    27. april 2016 | 13:31

    Meni nije jasno zasto ne naprave da ide na nuklearni pogon kao neke podmornice a ne toliko gorivo i tolika grdosija bez potrebe

  • Crni

    27. april 2016 | 17:07

    To se Amerikancima ne bi desilo to je sila a ne ovi...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA