Završen remont u pogonu za proizvodnju fosforne kiseline Eliksira Prahovo (FOTO)

Nakon jednomesečnog napornog rada, juče je zvanično završen remont u pogonu za proizvodnju fosforne kiseline u preduzeću „Eliksir Prahovo“. Završetak remonta znači i povećanje proizvodnih kapaciteta, ali i smanjenje emisije štetnih gasova

  • 0

Imali smo napornih mesec dana rada. Urađeno je dosta toga, možda čak i više od planiranog. Rezultat svega je povećanje kapaciteta odnosno prozvodnje za 35 odsto, a druga bitna stvar je ekologija i zaštita životne sredine. Sa određenim poboljšanjima, koja su urađena, smanjiće se emisija štetnih gasova, pre svega fluorovodonika sa 25 mg po metru kubnom, koliko je sada, a i to zadovoljava normative, na ispod 15 mg po metru kubnom, što je daleko ispod normi koje zahteva Evropska unija. Glavni remont je baziran na filteru koji je ugrađen. Prilikom izvođenja radova imalo smo i pomoć stranih partnera koji su bili ovde sa nama, pomagali nam, zajedno smo se konstultovali i evo danas smo završili veliki posao - kaže Goran Mladenović, rukovodilac pogona za proizvodnju fosforne kiseline.

Foto: Promo Foto: Promo

U pogonu za proizvodnju fosforne kiseline zaposlen je 51 radnik, ali se proizvodnja odvija i uz pomoć drugih službi, bez kojih ne bi mogli.

Foto: Promo Foto: Promo

Branko Marković, zamenik direktora Eliksira Prahovo, ističe da su planovi veoma ozbiljni i dugoročni, ne samo kada je u pitanju proizvodnja fosforne kiseline, već i drugih proizvoda, a ulaganja iz godine u godinu su sve veća:

Mi smo ove godine planirali investicije u vrednosti od 10 miliona evra. Od toga je remont fosforne kiseline koštao nešto više od 2 miliona evra. Radimo i pripremne radove na novoj deponiji fosfo gipsa. S obzirom da se u proizvodni fosforne kiseline emituje 4, 4,5 do 5 tona fosfo gipsa, to je do sada deponovano na neuslovnu deponiju, za koju imamo dozvolu do kraja godine da koristimo, ali mi se nadamo da ćemo do kraja godine ipak završiti novo skladište fosfo gipsa. Očekuje nas i rekonstrukcija pogona aluminijum tri hlorida. To je pogon u okviru celine koja se zvala „Soli“. Mi smo i ovu celinu kupili i do kraja godine ćemo uraditi rekonstrukciju tog pogon. Ono što nas još očekuje, to je rekonstrukcija silosa za žitarice u luci Prahovo, koja je u toku- rekao je Branko Marković i dodao:

Foto: Promo Foto: Promo

- Vrednost tih radova je oko 350 000 evra, ali videćemo na kraju da li će biti toliko ili ćemo morati i više da uložimo. Ideja nam je da se iz Konstance dovoze fosfati, ali da povratne ture budu žitarice i zato se rekonstruiše taj silos. Prošle godine u odnosu na 2014. godinu duplirali smo kapacitete, kada je u pitanju proizvodnja fosforne kiseline. Osvojen je i novi proizvod, monokalcijum fosfat, koji je prošle godine proizveden u količini od oko 40 000 tona. Eliksir Prahovo svoje proizvode izvozi u 13 zemalja Evropske unije i sve zemlje u okruženju, a u planu je i proširenje tržišta. Proizvodi se ponovo i dikalcijum fosfat koji je bio u ranijoj proizvodnji IHP-a, a radimo i na solventnoj ekstrakciji i prečišćavanju fosforne kiseline. U osvajanju ove proizvodnje angažovani su timovi inženjera, stručnjaka i konsultanata.

Foto: Promo Foto: Promo

Eliksir Prahovo ima veoma dobru saradnju i sa lokalnom samoupravom, kao i sa mesnom zajednicom Prahovo, kojoj često pomaže u realizaciji brojnih projekata. Završetak radova na remontu pogona fosforne kiseline bio je prilika da ovo uspešno preduzeće posete i Jovan Milovanović, predsednik opštine Negotin, Aleksandra Veličković, pomoćnica predsednika opštine Negotin, kao i predstavnici saveta mesne zajednice i drugi gosti.

Foto: Promo Foto: Promo

Izuzetno sam zadovoljan što je ovako ozbiljna kompanija na teritoriji opštine Negotin i što se najsavremenija oprema ugrađuje u proizvodnom procesu, što će se odraziti i na povećanje proizvodnje, otvaranje novih radnih mesta, ali i na ekologiju i smanjenje zagađenja sela Prahovo i cele opštine. Lokalna samouprava ima veoma dobru saradnju sa rukovodstvom kompanije Eliksir Prahovo. Zajednički rešavamo probleme koji se tiču zakonske regulative - istakao je Jovan Milovanović, predsednik opštine Negotin, i dodao:

- Pre neki dan smo potpisali ugovor o sufinansiranju izrade prostornog plana za oblast luke, koju Ekilskir Prahovo planira da razvija dalje i to su značajni potencijali u budućnosti, koji će se odraziti na samu opštinu. Eliksir je ozbiljna i stabilna fima, sa velikim planovima, koja ima nameru da ovde ostane, pa tako opština Negotin saradnjuje u svim njihovim aktivnostima kao ravnopravni partner.

Foto: Promo Foto: Promo

Eliksir Prahovo trenutno zapošljava 501 radnika, a broj se iz godine u godinu povećava. 2013. godine, kada je Eliksir počeo sa radom u Prahovu, zaposleno je 220 radnika, 2015. godinu je završio sa 439 radnika, a u prvih pet meseci ove godine zaposleno su još 62 radnika.

Foto: Promo Foto: Promo

Do kraja godine planira se zapošljavanje još pedesetak radnika. Prilično su velika ulaganja i u infrastrukturu, koja je u jako lošem stanju i u koju se godinama nije ulagalo, a pri kraju je i nova energana na ugalj, koja će naslediti postojeću na mazut u smanjiti troškove proizvodnje.

(Telegraf.rs/Izvor: Negotin.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA