≫ 

Pravoslavni vernici slave srpskog kralja Jovana Vladimira, koji je nosio svoju odsečenu glavu na konju

Svetom kralju Jovanu Vladimiru su odsekli glavu zbog prestola, a on ju je uzeo u ruke, popeo se na konja i odjahao sa njom do crkve

  • 11

Pravoslavni vernici prema zvaničnom crkvenom kalendaru danas proslavljaju svetog mučenika Jovana Vladimira, koji je bio srpski kralj. Vladao je srpskom kneževinom Zetom.

Pravoslavni vernici danas slave SVETICU koja je posle SMRTI lečila ljude od NAJTEŽIH BOLESTI

Njegov deda bio je kralj Hvalimir, koji je imao tri sina Petrislava, Dragimira i Miroslava. Petrislav je dobio na upravu Duklju, Dragimir je dobio Trebinje, a Miroslav je upracljao Podgorjem. Ali Miroslav nije imao dece, tako da je njegova oblast pripala Petrislavu, koj je imao sina Vladimira.

Tako je Jovan Vladimir postao kralj u drugoj polovini 10.veka, u Duklji i ostalim predelima Ilirije i Dalmacije.

Pravoslavni vernici danas slave Ćirila i Metodija, braću koja su širila pravoslavlje i pismenost

Mladi Vladimir je od detinjstva bio ispunjen duhovnim darovima, i za njega je vizantijski istoričar Kedrin govorio da je "bio čovek pravičan, miroljubiv i pun vrlina". Takođe ga pohvaljuje i slovenski letopisac Pop Dukljanin u svojim letopisimu zvanom "Kraljevstvo Slovena".

Proveo je vreme i kod jednog vojskovođe gde je savladavao ratnu veštinu. Pošto je to dobro izučio, spojio je viteštvo i svoju pobožnost.

Foto: shepherdsguild.org Foto: shepherdsguild.org

Kralj je za vreme svoje vladavine vodio razne borbe, unutrašnje sa jereticima i bogumilima, a spoljašnje sa carevima Samuilom i Vasilijem.

Pošto je želeo da sačuva što više svoj narod, kralj eje poveo svoju vojsku i živalj preko reke Bojane od Ucinja, i sakrili su se u jednu goru. Tu ih je opkolio car Samuil. Na toj gori nalazile su se zmije otrovnice, od čijeg ujeda je umirala vojska.

Vernici danas obeležavaju sećanje na spaljivanje MOŠTIJU SVETOG SAVE!

Vladimir se pomolio Bogu da ih sačuva njegovu vojsku od takve smrti, i Bog ga je uslišio. Tada ga je car Samuilo zarobio i dveo u zatočeništvo. Međutim ćerka bugarskog cara Samuila, se zagledala u kralja i rekla ocu da želi da bude njegova žena. Tako su se venčali i vratili u kraljevinu.

Zbog krvne osvete i prevrata jedan od Kosarinih rođaka Vladislav, želeo je da se domogne kraljevog prestola i tako ga je namamio u zamku. Kosara je to predosetila i pokušala je da zaštiti svoga kralja, ali je Vladislav uspeo i nju da obmane.

Foto: Tanjug/Oksana Toskić Foto: Tanjug/Oksana Toskić

Pošto je do tada uspevao da ne nasedne na njegove prevare, jednom prilikom je ipak došao kod njega u Prespu. Ovaj je odmah krenuo na njega mačem, ali nije mogao da mu naudi, tada mu je Vladimir rekao: "Hoćeš da me ubiješ, a ne možeš", i dao mu svoj mač.

Vladislav je uzeo njegov mač i odsekao mu glavu. Svetitelj je uzeo glavu svojim rukama, seo na konja i odjurio do crkve, gde je ispustio svoju dušu rečima : "U ruke tvoje Gospode predajem duh svoj".

Njegove svete mošti su sa Drača prenete u njegov manastir Svetog Jovana, kod albanskog grada Elbasana, i tamo se slavi, poznatiji kao Šin Džon.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Branko

    4. jun 2016 | 08:15

    U Baru i dalje postoji krst koji je Samuilo dao Vladimiru kao znak da ga nece prevariti. Taj krst cuva bratsvo Androvica vec 19 generacija i niko ne zna, sem tri clana porodice gde se krst nalazi. Svake godine na ovaj dan se iznosi na vrh planine Rumije i potom ostatak godine skriva. Samo je jednom krst napustio Bar kad je u 16. veku nosen u Italiju da ga posrebre.

  • predator na grani

    4. jun 2016 | 10:24

    Kakve gluposti to je strašno .

  • sale71

    4. jun 2016 | 14:40

    A mesto mača držao svoj penis

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA