NOVA PRILIKA ZA OKRŠAJE? Banka Engleske predstavila prvu plastičnu funtu s likom Čerčila

Pojavu Čerčilovog lika na novoj novčanici su, neminovno, kako navodi Rojters, prigrabili aktivisti kampanja uoči referenduma 23. juna, koji koriste autoritet ratnog vođe za promociju svojih političkih opredeljenja

  • 2

Banka Engleske (BoE) predstavila je danas svoju prvu plastičnu novčanicu s likom vođe iz Drugog svetskog rata, Vinstona Čerčila, dajući priliku aktivistima kampanja u vezi sa referendumom o članstvu Britanije u Evropskoj uniji da obnove okršaje.

Centralna banka je 2013. najavila da će lik Čerčila biti na novoj banknoti od pet funti, prvoj koja će biti izrađena od vrlo tanke plastike. BoE je saopštila da će polimerna novčanica biti izdržljivija i teža za falsifikovanje od papirnate, prenosi Rojters.

Prestaje da se štampa OMILJENA SRPSKA NOVČANICA U EVRIMA, evo i kada!

- Prihvatanjem polimera, ulazimo u red zemalja s najboljom međunarodnom praksom, pored Australije, Novog Zelanda i Kanade - izjavio je guverner BoE, Mark Karni, na predstavljanju konačnog dizajna nove banknote u Čerčilovom rodnom mestu, u Palati Blanhajm iz 18. veka, desetak kilometara severno od Oksforda.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

- Kao što je Čerčil morao, možda ćemo i mi morati da sačekamo neko vreme da se Amerikanci pridruže (izradi novčanica od polimera) - rekao je on, aludirajući na ulazak SAD u rat 1941. godine, više od dve godine posle Britanije.

ODLUKA DANAS: Ukida se novčanica od 500 evra?

Pojavu Čerčilovog lika na novoj novčanici su, neminovno, kako navodi Rojters, prigrabili aktivisti kampanja uoči referenduma 23. juna, koji koriste autoritet ratnog vođe za promociju svojih političkih opredeljenja.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Britanski veterani, grupa koja predstavlja ljude koji su bili u vojnoj službi i koja se zalaže za tzv. Bregzit, u svojim nastupima ističu da se ratni premijer zalagao za Britaniju koja je prijateljska prema razvoju unije u posleratnoj Evropi, ali izvan nje.

Nova novčanica još nije puštena u opticaj, a već je izazvala LAVINU LOŠIH KOMENTARA

S druge strane, aktivisti koji žele da Britanija ostane u EU, takođe se pozivaju na Čerčila, poput premijera Dejvida Kamerona, koji je prošlog meseca izjavio da nasleđe njegovog prethodnika pokazuje da "izolacionizam nikada nije doneo dobro zemlji", navodi britanska agencija.

Čerčil je na novoj novčanci zamenio reformatorku zatvora iz 19. veka, Elizabet Fraj, čiji se lik nalazio na banknoti od pet funti od 2001. godine.

(Telegraf.rs / Tanjug.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    2. jun 2016 | 22:10

    POSTO ENGLEZI IZLAZE IZ EU I DOCE DO RASPADA BRISELSKE DRUZINE A SVE SE PLACA KARTICAMA DA SE NOVAC STAMPA NA STO TANJEM PAPIRIU U ROL AMA KAKO BI NA KRAJU ISTO IMAO UPOTRBU ZA BRISANJE GU.ICE!!!

  • Luxa brat

    2. jun 2016 | 19:28

    Udarac u poslednjih 20 godina covencanstva valuta sa cercilom i engleski jezik koji je neminovan :D

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA