160 godina od rođenja najvećeg srpskog uma: Da li znate koliko je Tesla ZAISTA imao patenata? (FOTO)

Do sada je, kako kaže savetnica, utvrđeno da je Nikola Tesla imao 116 osnovnih patenata, od kojih su 109 američki patenti i sedam britanski, sa kojima je zaštitio ukupno 125 različitih pronalazaka

  • 7

Pre samo dva dana obeleženo je 160 godina od rođenja najvećeg srpskog naučnika ikada Nikole Tesle i u njegovu čast u Kolarčevoj zadužbini održana je svečana akademija. Ovaj najveći naučnik i pronalazač svih vremena potekao je iz srpskog naroda iako ga drugi narodi svojataju, a malo ko zna da je imao čak 308 patenata u 27 zemalja sveta.

SRBI KONTROLIŠU MOZGOVE HRVATA, IMAJU TESLINO ORUŽJE: Najjača teorija zavere u istoriji teorija zavera!

- Nema sumnje da je Nikola Tesla bio jedan od najznačajnih naučnika i pronalazača u drugoj polovini 19. i prvoj polovini 20. veka. To se najbolje ogleda u činjenici da je naš svakodnevni život u velikoj meri zasnovan na primeni njegovih pronalazaka, među kojima se ističu polifazni sistem naizmeničnih struja, koji obuhvata odgovarajuće motore, generatore, ali i sistem za distribuciju tih struja, koji su omogućili elektrifikaciju u globalnim razmerama, kao i tehnološki razvoj koji do tada nije bio moguć - otkriva dr Snežana Šarboh, samostalni savetnik u Zavodu za intelektualnu svojinu.

Printksin: Youtube/Teslina galaksija Printksin: Youtube/Teslina galaksija

Pomenuti pronalasci predstavljaju samo delić onoga što je Tesla stvorio. Dovoljno je reći da je on tvorac radija (potvrđeno odlukom Vrhovnog suda SAD iz 1943. godine), daljinskog upravljanja, kao i da je bio pionir u oblasti generisanja i primene visokofrekventnih struja stvorivši, između ostalog, transformator koji nosi njegovo ime. Tesla je došao i do otkrića rentgenskog zračenja u isto vreme kada i Vilhelm Rentgen (ali koji je svoje otkriće prvi objavio), te da je pored toga stvorio brojne pronalaske iz oblasti mašinstva, kao što su Teslina pumpa i turbina bez lopatica, letelice sa vertikalnim poletanjem i sletanjem (tzv. VTOL letelice), brzinomer i druge.

HRVATI OPET SVOJATAJU NIKOLU TESLU: Uporno tvrde da je bio Hrvat!

Veliki broj svojih pronalazaka Tesla je zaštitio patentima. Do sada je, kako kaže savetnica, utvrđeno da je Nikola Tesla imao 116 osnovnih patenata, od kojih su 109 američki patenti i sedam britanski, sa kojima je zaštitio ukupno 125 različitih pronalazaka. Takođe je utvrđeno da je Tesla za svoje pronalaske dobio ukupno 308 patenata u 27 različitih zemalja sveta, mada je izvesno da ovaj broj nije konačan.

Foto: Promo Foto: Promo

- Međutim, u arhivu Muzeja Nikole Tesle postoje i podaci o Teslinim prijavama koje je podneo, ali za koje nije nije dobio patente, zatim o prijavama koje je pripremio, ali ih nije podneo, kao i tehnički crteži, skice i druga građa koja se odnosi na njegove pronalaske koje uopšte nije pokušao da zaštiti. Shodno navedenom, može se zaključiti da je Tesla zadužio čovečanstvo stvorivši više stotina različitih pronalazaka, čiji značaj još uvek nije moguće u potpunosti sagledati, jer permanentno dobijaju na značaju - zaključuje sagovornica "Telegrafa" i dodaje:

BURA U JAVNOSTI ZBOG PREDLOGA DA SE TESLINI OSTACI PREMESTE U HRAM SVETOG SAVE: Evo ko je za, a ko protiv

- Tesla je bio veliki vizionar, čije ideje su išle daleko ispred vremena u kome je živeo, ali koje se nalaze u osnovi velikog broja pronalazaka koje danas masovno koristimo, kao što su sistemi bežičnih komunikacija, internet, robotika i druge.

(Slađana Vasić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nana

    3. jun 2016 | 20:58

    Veliki čovek

  • Miloš Srbin

    3. jun 2016 | 20:42

    Šta bi jedan ovakav genije napravio i izmislio da kojim slučajem živi danas? Da mu je na raspolaganju današnja tehnologija?

  • Zule

    3. jun 2016 | 20:32

    Sta reci , sto vec nije receno?! Najveci um u istoriji covecanstva.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA