Čitav život vam traže LIČNU KARTU na ovim mestima, a to NIJE DOZVOLJENO!

Rodoljub Šabić, poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, više puta je upozorio da se nekontrolisano ostavljanje ličnih dokumenata (originala ili kopija) na bezbroj mesta već u velikom broju slučajeva pokazalo kao rizično

  • 24

Koliko puta ste svoj jedinstveni matični broj građana (JMBG) zajedno sa ličnom kartom ostavili na šalterima sa namerom da završite neki birokratski ili drugi važan posao? Statistika je pokazala da su Srbi u čak 300.000 slučajeva to uradili u policiji, sudovima, bankama, poštama, različitim portirnicama gradskih i državnih institucija, hotelima, pa čak i buticima!

Šta se desi kad neko GREŠKOM dobije vaša dokumenta? EVO ODGOVORA!

Na ovaj način postajete potencijalna žrtva krađe identiteta ili drugih oblika zloupotrebe ličnih podataka. Kako se to ne bi dešavalo, ekipa Telegrafa je istražila ko sve i na koji način ima pravo da prikuplja i obrađuje te podatke.

(VIDEO) Tražili smo ljudima na ulici ličnu kartu. Šta mislite, koliko njih nam je pokazalo dokument?

Rodoljub Šabić, poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, više puta je upozorio da se nekontrolisano ostavljanje ličnih dokumenata (originala ili kopija) na bezbroj mesta već u velikom broju slučajeva pokazalo kao rizično, opasno i štetno.

Da li znate da VAŠE lične i privatne PODATKE kupuje i prodaje ko hoće?

- Dakle, može biti opravdano da službeno lice u javnom ili privatnom sektoru radi preventivne ili eventualno aposteriorne zaštite imovine i lica, vrši identifikaciju lica uvidom u ličnu kartu. Pa i eventualno da prepiše određene podatke lica (ime, prezime, broj i vrstu lične isprave, vreme i razlog ulaska i izlaska...), ali ne i da zadržava ličnu kartu. Prosto, to je nepotrebno za ostvarivanje svrhe obrade, s obzirom da i samim uvidom u ličnu kartu može se izvršiti identifikaciju lica - rekao je ranije Šabić.

Foto: Tanjug Foto: Tanjug

Iz advokatske kancelarije specijalizovane za prava ličnosti, takođe se slažu da niko nema prava da neovlašćeno prikuplja vaše podatke, osim u slučaju kada je reč o ovlašćenom i registrovanom rukovaocu ličnih podataka, o čemu se možete informisati na sajtu poverenika.

U suprotnom, reč je o neovlašćenom prikupljanju podataka, kada imate pravo da odbijete da ostavite podatke iz lične karte ili sam dokument.

– Prilikom ulaska u određenu instituciju, u slučaju da vam obezbeđenje ne ukaže na postojanje Pravilnika verifikovanog od strane poverenika, imate potpunu slobodu i zakonsku obavezu da odbijete da ostavite kopiju lične karte ili ličnu kartu. Takav dokument može da zameni vozačka dozvola ili Busplus legitimacija – rekli su iz advokatske kancelarije i dodali da su sudovi i policija izuzeti iz ovog pravila.

Foto: Petar Lazović Foto: Petar Lazović

- Njima ste uvek dužni da bez pogovora pokažete lični dokument, iako vam ga niko od njih neće neosnovano ni tražiti. Pri ulasku u policijsku stanicu ili sud, nikada vam neće tražiti ličnu karua, već tek kad postoji dobar razlog za to, a to je uglavnom kada overavate dokumenta, svedočite, dajete izjavu i sl. - saopštili su oni i naglasili da u noćnim klubovima i kioscima imaju pravo da vam traže ličnu kartu na uvid sa namerom da utvrde da ste punoletni, shodno Zakonu o zabrani prodaje alkohola maloletnim licima.

Foto: hallronsecurity.com Foto: hallronsecurity.com

Neosnovano uzimanje ličnih podataka najčešće se vrši u ovim ustanovama i objektima:

PORTIRNICE POSLOVNIH ZGRADA, OPŠTINA, AMBASADA... - Već na samom ulazu u zgradu obezbeđenje  će vas zamoliti da ostavite vaš dokument. Međutim, vi niste u obavezi da im ga date na čuvanje, prvobitno iz razloga što radnik obezbeđenja ne zna vaše personalne razloge za dolazak u instituciju, a povrh toga ne poseduje Pravilnik o korišćenju vaših podataka.

Foto: Tanjug/Nenad Milošević Foto: Tanjug/Nenad Milošević

BANKE - Prilikom svakog popunajvanja obrazaca i različitih formulara, bankari će vam uz svaku uplatu/isplatu  zahtevati ličnu kartu. NBS je utvrdila da je protivzakonito da bankarski službenici imaju i koriste vaše lične podatke, tako da sve banke uvode novo pravilo i poništavaju prethodno prikupljene lične podatke. Prema izmenama Zakona, bankama je čak zabranjeno da fotokopiraju vaše podatke.

BANKAMA ZABRANJENO DA KOPIRAJU LIČNE KARTE: Evo otkad ovo važi

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

HOTELI – Tokom vašeg boravka u hotelu, obaveza recepcionara je da vam traži na uvid ličnu kartu, a neretko se događa i da je zadrži do kraja vašeg odsedanja. Stručnjaci vas ipak savetuju da nemate nikakvu obavezu da im tako nešto dozvolite, već da imate svako pravo da ih ljubazno zamolite da neophodne podatke prepišu.

MOBILNI OPERATERI - Čest je slučaj da prilikom potpisivanja ugovora sa mobilnim operaterom, ili bilo koje usluge koju želite da završite u njihovim poslovnicama, uvek će vam tražiti ličnu kartu.  Poznato je da njihovi zaposleni neopravdano vrše prikupljanje ličnih podataka, tako da je dobro da znate da nemate potrebu za ostavljanjem svojih ličnih dokumenata.

BUTICI, ŠOPOVI, RADNJE... –  U slučaju da treba da reklamirate ili vratite neodgovarajući proizvod, Pravilnik o sadržini i načinu evidentiranja prometa izdavanjem fiskalnog računa u članu 8. predviđa da ste u obavezi da upišete ime i prezime, JMBG i da se potpišete. Ako ne upišete ove podatke u obrazac NI, on neće biti važeći i tako nećete moći da ostvarite povraćaj sredstava ili zamene robe. Ali, problematika se tek sada dodatno produbljuje, jer se ovaj pravilnik kosi sa  Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti, koji zabranjuje da se matični ili broj lične karte traži potrošačima koji izjavljuju reklamaciju.

NE DAJTE DA VAS LAŽU: Prodavci NE SMEJU da vam traže LIČNU KARTU, kada vraćate kupljenu robu!

SAJTOVI ZA KUPOVINU/PRODAJU - Ako želite da kupujete i prodajete na internetu, uglavnom ćete nailaziti na zahtev da ostavite lične podatke. Ipak, na sajtu poverenika vas savetuju da izbegavate unos takvih informacija, jer većina portala za onlajn kupovinu nema ovlašćenu dozvolu za korišćenje ličnih podataka građana.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Delije - Sever

    12. jun 2016 | 12:52

    Šabiću ako je tako kao što kažeš zašto nas truješ tim informacijama informiši ove što nam traže ličnu kartu . Ako im ne predam ličnu i počnem da citiram tebe Šabiću onda će mi reći budite ljubazni i napustite objekat i ja neću uspeti da završim posao .

  • la la

    12. jun 2016 | 10:35

    Da li mi, gradjani, treba ovo da znamo ili to treba da znaju zaposleni u bankama, postama, buticima itd.? A i dogovorite sa onda sa zakonom i pravilnikom. Traze, i sme i ne sme, vi dajte ali nemoj da dajete, imaju pravo ali ga nemaju. Sta ste hteli reci?

  • posmatrač

    12. jun 2016 | 09:32

    U menjačnici je obaveza da za prodaju 50 i 100 americkih dolara unemo podatke kupca,kao i za transakcije preko 5000 eura,a ako to ne uradimo devizni inspektorat pise prijavu i kazna je zagarantovana...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA