HRVATI REKLI KOJU MUZIKU SLUŠAJU: Volimo Tompsona, a od narodnjaka ni Cecu ni Karleušu već... (VIDEO)

- Narodnu muziku slušamo da se malo razveselimo kada izađemo, a Tompsona jer smo Hrvati, jer volimo svoju zemlju - kažu mladi Zadrani, i objašnjavaju koja je to pevačica iz Srbije koju najviše vole

  • 8

Prema jednom istraživanju, koje je sprovedeno u šest primorskih gradova u Hrvatskoj, pokazalo se da mladi u Zadru više vole narodnjake i Tompsona nego knjige i pozorište.

GEJ PARADA U ZAGREBU: Više od 2.000 ljudi šeta ulicama, stigla i Severina! (VIDEO)

"Volim sve što vole mladi", kaže većina mladih Zadrana, što u prevodu znači da su nezainteresovani za kulturne sadržaje, a da su skloni narodnjačko-tradicionalnom muzičkom koktelu, piše HRT.

Na osnovu istraživanja o kulturnim potrebama omladine vidljivo je da mladi u Zadru zaobilaze knjižare i pozorišta, ali zato jako vole da slušaju klabing muziku i narodnjake, i Daru Bubamaru i Tompsona.

- Narodnu muziku slušamo da se malo razveselimo kada izađemo, a Tompsona jer smo Hrvati, jer volimo svoju zemlju - kažu mladi Zadrani.

Za takav narodnjačko-tradicionalni koktel sociolozi imaju objašnjenje.

- U tim kulturnim proizvodima ideološka nota je vezana za konzervativne priče, dosta se poziva na tradiciju i rodne uloge - objašnjava sociolog Krešimir Krolo.

On ističe da je krivca za ovakvo stanje zapravo teško naći i upirati prstom jer su svi pomalo krivi - kuća, škola, mediji.

- Iskombinuješ sve to i dobiješ situaciju kakva je, ali da je tragična nije. Treba se više potruditi s klincima i to je to - zaključuje sociolog Krolo za HRT.

Pogledajte jednu od pesama koje vole Hrvati:

(Telegraf.rs / HRT)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dule

    12. jun 2016 | 19:02

    Oni su ustašoljupstvo proglasili za domoljublje i patriotizam. Hrvatima je idol ustašoid kojem su ustaše idoli. Dakle ako je A=B i ako je B=C onda se zna koji je znak između A i C.

  • Jovo

    12. jun 2016 | 17:42

    Seve kraljica a Rozga princeza i Tomson kralj Balkana... Pored toliko srpskih pevača i pevaljke i starlete i silikona i cajki i turbofolka eto jedan tomson radi čudo od pesma i danas a sa tim Čavoglavima je dizao vojsku iz rovova ko povampirenu.....

  • Luna

    12. jun 2016 | 22:58

    E briga me sta Hrvati vole. Oni nikog i nista ne vole. Do podne mrze ceo svet, od podneva sami sebe.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA