≫ 

MALA MATURA U SRBIJI: Testove nadzirala BIA, a do škole ih prati - POLICIJA!

Transport testova od Zavoda za izradu novčanica, gde je štampan materijal, do školskih uprava nadziraće policija, dok je poslove unutar same štamparije nadzirala BIA

  • 1

Distribucija testova za završni ispit odnosno malu maturu, počinje po školskim okruzima uz opsežne bezbednosne mere kako se ne bi desilo da testovi procure u javnost.

Transport testova od Zavoda za izradu novčanica, gde je štampan materijal, do školskih uprava nadziraće policija, dok je poslove unutar same štamparije nadzirala BIA.

PRIPREMA ZA MALU MATURU: Test iz srpskog jezika 7

Kako je ranije pojasnila pomoćnica ministra prosvete i predsednica upisne komisije Snežana Marković BIA inače nadzire Zavod za izradu novčanica, i sve što se u njihovoj štampariji dešava.

Policija prati prevoz testova od štamparije do školskih uprava, da ne bi promenili planiranu trasu puta - rekla je ona za B92.

Foto: e-stock.us/Milutin Markovic Foto: e-stock.us/Milutin Markovic

Testove za malu maturu radili su stručnjaci Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja i oni kažu da su Centar za ispite i štamparija tog Zavoda u "posebnom bezbednosnom režimu" i da nijedan papir iz te zone ne sme da se iznese, niti da se šalju mejlovi.

Rukovodilac Centra za ispite Dragana Stanojević rekla je Tanjugu da priprema testova počela još u novembru, da komisija za svaki test broji oko sedam članova koji pripremaju između 400 i 500 zadataka, od kojih se biraju 20 zadataka za konačnu verziju svakog testa.

U sam finalni izbor je uključeno samo petoro ljudi koji znaju sve tri kombinacije od početka deo kraja i to su zaposleni u Zavodu. Svi spoljni saradnici imaju uvid samo u pojedine delove zadataka i testova -  naglasila je ona.

Foto: Tanjug/ FILIP KRAINČANIĆ / Foto: Tanjug/ FILIP KRAINČANIĆ /

Evo kako najbolje da se pripremite za malu maturu iz matematike

Stanojević pojašnjava da se testovi za malu maturu čuvaju u PDF formatu na sigurnosnim fleševima u posebnom sefu.

- Fleš ima parcijalnu šifru i dve osobe znaju po pola šifre. Sef je pod video nadzorom, a cela zgrada ima i fizičko obezbeđenje - naglasila je ona i dodala da većina zaposlenih u Zavodu nema pristup delu zgrade gde se obavljaju pripreme za završni ispit.

Prema njenim rečima, niko ne može da uđe u taj deo zgrade, niti da izađe bez bezbednosne kartice, a zabranjeno je unošenje telefona i fotoaparata.

U Zavodu se pripremaju i štampaju i testovi na jezicima manjina, a testovi iz matematike i kombinovani su istog sadržaja samo se prevode na jezik manjina.

Foto-ilustracija: Milena Đorđević Foto-ilustracija: Milena Đorđević

- Prevodioci koji prevode ove testove vide samo pojedine zadatke i ne znaju opet koje će kombinacije tih zadataka biti u testu - pojasnila je Stanojević.

BESPLATNA PRIPREMA ZA MALU MATURU SAMO NA TELEGRAFU: Maturanti, ovako ćete najbolje spremiti prijemni ispit

Testovi su iz Zavoda otišli u Kovnicu novca na štampanje 2. juna. 

Osmaci završni ispit polažu 15, 16. i 17. juna, od devet sati i to tako što se prvog dana polaže test iz srpskog (maternjeg) jezika, drugog matematika, a trećeg kombinovani test iz fizike, hemije, biologije, istorije i geografije.

Svet male mature u Srbije 2013. godine potresla je takozvana "afera grudnjak" kada je radnica Službenog glasnika optužena da je iznela testove, nakon čega su oni bili prodavani roditeljima i deci.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA