≫ 

Skot i Vučić: Let Beograd-Njujork će učvrstiti poziciju Srbije kao ekonomskog lidera regiona (FOTO)

Skot je ukazao i na trgovinsku dimenziju, ističući da uvođenje direktnog leta predstavlja veliki potencijal za proširenje kargo kapaciteta i povećanje troginske saradnje u oba smera, što je, kako je naveo, logistička prednost za Srbiju

  • 79

Aviolinija iz Beograda za Njujork doprineće jačanju ekonomskih veza Srbije i SAD, ocenili su večeras premijer Srbije Aleksandar Vučić i američki ambasador u Srbiji Kajl Skot, koji je izrazio uverenje da ovaj let može biti i prekretnica u regionu, koja će učvrstiti poziciju Srbije kao ekonomskog lidera na Balkanu.

Hogan: Letom za Njujork, Beograd postaje raskrsnica regiona

Skot je, u svom obraćanju na prijemu u beogradskom Geozavodu povodom sutrašnjeg prvog direktnog leta za Njujork, ukazao da je taj grad finansijska kapija sveta i da izbor ovog grada pokazuje da su rukovodeći ljudi u kompaniji "Air Serbia" fokusirani na dugoročnu stabilnost i ekonomski rast.

- Došli smo do kraja dugog perioda nestrpljenja i isčekivanja, kako u Srbiji, tako i regionu. Ovaj let može da bude prekretnica u regionu, koji će učvrstiti poziciju Srbije kao ekonomskog lidera regiona. Srpskoj dijaspori on olakšava da poseti porodicu, a i mnogim Amerikancima je prilika da upoznaju Srbiju i Balkan - naglasio je on.

ZAVIRITE PRVI U UNUTRAŠNJOST AVIONA KOJI LETI ZA NJUJORK: Gotove pripreme za istorijski let kompanije Air Srbija (FOTO)

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Skot je ukazao i na trgovinsku dimenziju, ističući da uvođenje direktnog leta predstavlja veliki potencijal za proširenje kargo kapaciteta i povećanje troginske saradnje u oba smera, što je, kako je naveo, logistička prednost za Srbiju.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

- Sve što smo sanjali i što je izgledalo nemoguće pre tri godine kada smo javno govorili o propasti JAT-a i o namerama za osnivanje nacionalne kompanije, ostavrili smo uz pomoć Vlade Abu Dabija i neverovatnu podršku generalnog direktora Etihada Džejma Hogana. Izvanrednim marljivim radom, uspeli smo da iz provalije do neslućenih visina uzdignemo našu kompaniju, državu Srbiju, da bude ubedljivo najsnažnija i najjača u regionu - istakao je premijer Vučić.

OTKRIVENO IME AVIONA AIR SERBIA KOJI ĆE LETETI DO NJUJORKA: Zvaće se - NIKOLA TESLA!

- Sanjali smo i dosanjali nešto što ne znači samo spajanje dva divna grada, već će puno značiti ekonomskoj saradnji. Siguran sam da će mnogo građana Srbije ići u SAD, ali i da će mnogo Amerikanaca pronaći novu siti brejk destinaciju u našoj zemlji - naglasio je Vučić.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

OVAKO SE SRPSKI PILOTI SPREMAJU ZA LET ZA NJUJORK: Pogledajte šta sve rade u vazduhu! (VIDEO)

Ovo je, kako je dodao, prilika da pokažemo celom svetu da se ne plašimo konkurencije i da smo sposobni da se borimo, da nemamo gubitnički stav kakav smo nekada imali, već da ono što postavimo pred sebe kao cilj možemo i da ostvarimo.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

- Ne moramo da budemo prvi, ali treba da budemo blizu vrhu. Hoćemo da budemo među prvima, kao što ćemo dogodine dati sve od sebe da imamo ekonomski rast da će malo zemalja moći da se porede sa nama. Tako ćemo imati ''Beograd na vodi'', kao najatraktivniju destinaciju ne samo u ovom delu Evrope, već na celom kontinetu - rekao je on.

Vučić je izrazio uverenje da će takav Beograd i moderna Srbija, koja želi mir i dobre susedske odnose, moći da privuče ljude iz svih zemalja bivše Jugoslavije i sveta, kao i da Beograd bude centar okupljanja i da gosti dolaze iz Njujorka u što većem broju, a ne samo da naši građani putuju u taj grad koji je jedan od najlepših na svetu.

AIR SERBIA POJAČALA FLOTU: Širokotrupni avion čeka na let za Njujork (FOTO)

Prema njegovim rečima, ova linija će predstavljati i bržu vezu sa našim narodom na američkom kontinentu.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Generalni direktor "Air Serbia"-e Dane Kondić ukazao je da će linija pod brojem „JU 500“ pet puta nedeljno povezivati Beograd i Njujork, dva lepa grada.

Beograd će postati svetska metropola, tvrdi GRADONAČELNIK SINIŠA MALI

- Mnogi su godinama čekali na ovaj trenutak i on je sada došao. Kada smo osnovali kompaniju "Air Serbia", glavna ambicija je bila da letimo iznad Atlantika i spojimo Srbiju sa SAD - naglasio je on.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Kondić je dodao da ima mnogo razloga što je ova linija posle 24 godine ponovo aktivirana, navodeći više od 200.000 građana srpskog porekla u SAD, kao i dodatnih 100.000 sa prostora bivše Jugoslavije, koja će olakšati posetu prijateljima i rodbini.

AIR SERBIA NAZVALA AVION PO MIKIJU MANOJLOVIĆU: Pogledajte neprocenjivu reakciju glumca! (VIDEO)

- Letovi će ojačati poslovne veze i doprineti razvoju privrede Srbije, pokrenuće progres što je za savremenu Srbiju najvažnije. Dali smo ime avionu po Nikoli Tesli jednom od najvećih umova 20 veka. Teslini izumi doveli su do ogromnog društvenog napretka - rekao je on.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić Foto: Tanjug/Zoran Žestić

- Naši letovi za Njujork će krunisati neverovatan period razvoja i napretka "Air Serbia"-e, dodao je on, istićuci da će na liniji ka Njujorku leteti širokotrupni avion "erbas A330", najveći na Bakanu.

Sve o AVIONU A330, najvećem u regionu, koji će nas u junu voziti DIREKTNO DO NJUJORKA! (FOTO)

Generalni direktor Etihada Džejms Hogan, u obraćanju na prijemu koji je okupio članove srpske vlade, predstavnike diplomatskog kora i poslovne zajednice, rekao je da je ogroman korak koji je sproveden u partnerstvu sa Vladom Srbije bilo osnivanje "Air Serbia"-e.

- JAT više ne postoji, a danas imate vodeći brend, aviokompaniju koja povezuje Balkan sa svetom - podvukao je on dodajući da je napredak kompanije "Air Serbia" za kratko vreme primeran.

Foto: Tanjug/Zoran Zeštić Foto: Tanjug/Zoran Zeštić

Hogan je kazao da sada ulazimo u novu fazu u kojoj će biti fokus da se Beograd izgradi kao važan, ključni grad u svetu, a aerodrom Nikola Tesla kao ključni aerodrom, i posebno Beograd kao turističku destinaciju.

Air Serbia uvela ČEKIRANJE putem INTERNETA!

- Imate prelepu zemlju i predivne ljude - poručio je on, pozivajući građane da putuju što više i to "Air Serbia"-om.

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović prisustvovala je večerašnjem prijemu u zgradi Geozavoda, priređenom uoči poletanja prvog aviona na direktnom letu za SAD, posle više od dve decenije.

Aleksandar Vučić, Er Srbija

Mihajlović će sutra predvoditi delegaciju Srbije koja će sa Aerodroma Nikola Tesla u 7.30 časova poleteti avionom "Air Serbia"-e za Njujork, saopšteno je iz Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Uslov za uspostavljanje direktnog leta za SAD bilo je potpisivanje Sporazuma o vazdušnom saobraćaju između Vlade Srbije i Vlade SAD, koji je Mihajlović potpisala 29. maja 2015. godine, a kojim je potvrđeno da Srbija ispunjava najviše standarde u ovoj oblasti.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milan

    22. jun 2016 | 22:33

    Ovo je veliki korak za Srbiju.

  • mima

    22. jun 2016 | 22:48

    Svaka čast ovo će mnogim putnicima puno značiti.

  • Marijan

    22. jun 2016 | 23:10

    Ovaj direktan let ce ucvrstiti ekonomsku saradnju izmedju ove dve zemlje, a takodje i gradjanima olaksati put, da nemamo vise onog mucnog presedanja.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA