UŽAS USRED SRBIJE: Ove igračke mogu da - UBIJU VAŠU DECU!

Kupovinom krivotvorenih igračaka možete ozbiljno da ugrozite zdravlje svog deteta!

  • 4

U Srbiji je samo 2014. godine zaplenjeno više od 107.000 krivotvorenih igračaka. Za razliku od originalnih proizvođača, krivotvoritelji obično ne poštuju zdravstvene i bezbednosne propise, zbog čega krivotvorene igračke mogu biti veoma opasne po zdravlje i bezbednost vašeg deteta.

Nemojte, po svaku cenu, gledati da uštedite na kupovini igračaka, jer to na kraju može "mnogo skuplje" da vas košta. Naime, krivotvorene igračke premazane su bojom koja sadrži veliku količinu otrova, kao što su olovo i hemikalije koje mogu izazvati rak ili čak smanjiti plodnost, stoji u uputstvu koje je napravila radna grupa za podizanje svesti o krivotvorenju i pirateriji Koordinacionog tela za efikasnu zaštitu prava intelektualne svojine.

ŠID: Zaplenili falsifikovanu robu vrednu 250.000 dolara!

Njihove komponente mogu biti loše sastavljene, sitniji delovi mogu početi da otpadaju, predstavljajući opasnost za malu decu jer mogu dovseti do gušenja, a u najboljem slučaju će se brzo pokvariti i postati neupotrebljive.

U uputstvu dalje stoji da ćete najbolje znati da li je igračka krivotvorena po: ceni, koja je niža od uobičajene, po kvalitetu koji je znatno lošiji od originalnih igračaka (loše spojene komponente, loše ušivene, boja se lako skida...), po tome da li je kupujete na ulici ili u legalnom supermarketu ili prodavnici i po loše iskopiranoj ambalaži, odnosno lošem kvalitetu štampanih slika na kutiji ili pravopisnim greškama na ambalaži ili bezbednosnim upozorenjima, loše lepljenoj ambalaži...

Foto: Promo Foto: Promo

U uputstvu piše da je u Srbiji 2014. godine zaplenjeno više od 107.000 krivotvorenih igračaka. Takođe, roditeljima preporučuju da, kada shvate šta su kupili, kopiju ili vratite u prodavnicu, ili zadrže kao dokaz i kontaktiraju proizvođača originalnih igračaka ili tržišnu inspekciju.

NIKO NEĆE KINESKU ROBU: Igračke, patike i parfemi već tri godine "zarobljeni" u skladištu!

Foto; Telegraf Foto: Telegraf

- Prošle godine smo kontaktirali Gradski sekretarijat za obrazovanje i dečju zaštitu da nam omoguće pristup predškolskim ustanovama kako bismo podelili brošure i podigli svest roditelja o tome gde kupuju igračke. Podelili smo oko 1.600 brošura na Zvezdari, Dorćolu i na Paliluli - rekla je Milena Marsenić, koja je sekretar Koordinacionog tela za efikasnu zaštitu prava intelektualne svojine.

Zaplenjene tri tone nebezbednih igračaka i lažnih parfema!

Ako imate bilo kakva pitanja u vezi sa krivotvorenim proizvodima, možete da kontaktirate Ministarstvo trgovine turizma i telekomunikacija, Sektor tržišne inspekcije na +381 (11) 361 4334.

(S.V.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vlaja

    24. jun 2016 | 23:08

    Pa kako su prosle carinu? Pustaju kineske kontejnere, a posle narodu "podizu" svest. Ko je ovde nenormalan?

  • Scaramanga

    25. jun 2016 | 23:21

    Krivotvorene???jel to srpski? A sto se mene tice, sve kupujem van Srbije. My little pony 12eur. Kod nas 30. Barbie koja peva 12eur, Kod nas 32, Kesice pony 75 centi Kod nas 350 dinara. Malo se namucis Ali sve je ovde vec dugo improvizacija

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA