SVE ZBOG BREGZITA: Džulijan Asanž bi uskoro mogao da bude slobodan?

Pošto je Velika Britanija danas na referendumu izglasala da želi da izađe iz Evropske unije, nalog za njegovo hapšenje bi mogao da bude odbačen

  • 0

Iz Vikiliksa se nadaju da će njihov osnivač Džulijan Asanž uskoro moći da se nađe na slobodi i to zahvaljujući Bregzitu.

Naime, Asanž od 2012. godine živi zatočen u ekvadorskoj ambasadi u Londonu jer su švedske vlasti zatražile njegovo izručenje zbog navodnog seksualnog napada. Pošto je Velika Britanija danas na referendumu izglasala da želi da izađe iz Evropske unije, nalog za njegovo hapšenje bi mogao biti odbačen.

Ukoliko Britanija nije u EU, ni nalog ne bi više važio na njihovom tlu. Ipak, izlazak Britanije iz EU mogao bi da potraje godinama.

"ASANŽ NIJE NEZAKONITO PRITVOREN": Britanija i Švedska odbacile odluku UN

Od juna 2012. do oktobra 2015. godine britanska policija je non-stop stražarila ispred ekvadorske ambasade kako bi ga uhapsili ako bi se usudio da izađe. To je britanske poreznike koštalo više od 10 miliona funti.

Poznati iz celog sveta traže peticijom oslobađanje Džulijana Asanža

Asanž strahuje da će ga, ako bude prebačen u Švedsku, tamošnje vlasti izručiti SAD-u gde je tražen zbog špijunaže i objavljivanja poverljivih dokumenata.

(Telegraf.rs / Izvor: rt.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA