Britancima svi mogu samo da pljunu pod prozor, oni su celom svetu ODRŽALI ČAS DEMOKRATIJE! (FOTO)

Referendum koji nije morao da bude održan, za koji nije postojala nikakva zakonska obaveza, pa i onaj referendum koji su dozvolili Škotskoj pre dve godine, da ne pominjemo ostavku premijera koji se za tu funkciju spremao pre nego što se rodio: mislite da šta hoćete, ali Britancima se mora odati priznanje!

  • 36

Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Severne Irske odlučilo je na referendumu održanom 23. juna da raskine 43 godine dug brak sa Evropskom unijom i da napusti zajednicu naroda Starog kontinenta koja je svojim članovima nakon Drugog svetskog rata obezbedila nezapamćeni period mira, stabilnosti i blagostanja.

Mnogo se ovih dana priča o tome šta to tačno znači, šta će doneti, kakve će političke i ekonomske posledice to imati, i tek će se o tome pričati narednih dana, meseci, godina, pa čak i decenija.

Ono o čemu niko trenutno ne priča jeste činjenica da je Ujedinjeno Kraljevstvo održalo i Evropi i ostatku sveta jedan zadivljujući čas demokratije.

Da ponovimo: čas demokratije.

Prvo, nije postojala nikakva zakonska obaveza da do ovog referenduma dođe. Nije bilo nikakve peticije, a čak i da je bilo, opet ne bi moralo da dođe do referenduma.

Foto: Tanjug / AP Foto: Tanjug / AP

Jednostavno, Velika Britanija je podeljena po ovom pitanju već barem dvadesetak godina, raspoloženje javnosti je uvek bilo problematično, pitanje ko je u većini je uvek bilo na stolu.

SLEDI OBNOVA KRALJEVINE ENGLESKE? Kako su Englezi od svetske imperije dogurali do ostrvskog patrljka (FOTO)

Dejvid Kameron je obećao da će, ako bude izabran za lidera Konzervativne partije i ako narod njegovu partiju dovede na vlast, ispuniti volju velikog broja stanovništa da se organizuje referendum po tom pitanju.

I to je obećanje ispunio, iako se stvari nisu odigrale onako kako je on mislio.

Retko koja je nacija danas spremna da narodu dozvoli da on direktno odluči o jednom konkretnom pitanju koje bi moglo da promeni tok istorije i potencijalno uništi državu, kao što bi sada lako moglo da uništi Ujedinjeno Kraljevstvo, budući da su Škoti i Severni Irci većinom glasali za ostanak u EU i da sada najavljuju referendume o sopstvenom izlasku iz UK da bi ostali deo evropske zajednice.

POLITIČKI ZEMLJOTRES VEKA, BRITANCI IZAŠLI IZ EU: London neće iz Unije, hoće nezavisnost! (FOTO) (VIDEO)

Setite se samo irskog referenduma 2008. godine o Lisabonskom sporazumu kojim je reformisana Evropska unija, koji su Irci odbacili a ondašnji francuski predsednik Nikola Sarkozi rekao da će Irci glasati dok ne kažu da (naredne godine Irci su pristali).

NISU IMALI POJMA ZA ŠTA SU GLASALI: Britanci tek nakon referenduma guglali "ŠTA JE EU"

Sama činjenica da je ovaj britanski referendum uopšte organizovan dovoljno govori o tome koliko je njihova demokratija jaka, ma šta neko mislio o njoj, ma koliko zamerki mogao da nađe pripadnicima vestminsterske elite, koju mnogi vide kao lutke kojima upravljaju moćni bankari i tajkuni (mada to nije ni približno slučaj kao u Americi, pošto britanski političari troše vrlo male sume u svojim izbornim kampanjama).

Sa tim u vezi, treba se podsetiti i škotskog referenduma o nezavisnosti koji je organizovan pre dve godine, i koji je propao.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Mnogi su tada - gledajući Španiju koja ne dozvoljava Kataloniji isti takav referendum ili Francuska koja ga ne da Korzici ili Italiji koja ne pomišlja na mogućnost da ga dozvoli Venetu ili bilo koju drugu državu na svetu - s pravom rekli da su Škoti ludi ako budu izašli iz države koja im je uopšte i dozvolila da referendum organizuju, a da to uopšte nije morala da uradi, i koja je spremna da prihvati njegove rezultate.

Jednostavno, pitanje škotske nezavisnost već je dugo na tapetu i britanska elita je odlučila da to već jednom treba da se reši.

Iako su kampanje koje su pratile oba pomenuta referenduma bile burne, pune uvreda i besa i laži i obmana, uprkos tome što je jedan ludak ubio poslanicu sa kojom se nije slagao, ipak, suštinski gledano, institucionalno, ceo taj proces se može opisati s jednom rečju: civilizovano.

Drugo, ostavka. Kameronova. Ne samo kod nas već i u većem delu država Evrope i sveta (setite se samo Klintona koji na to nije ni pomislio kada je izbio skandal sa Monikom Levinski, iako je bio suočen sa impičmentom) reč ostavka ne postoji u vokabularu političara.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Ne postoji ni ostavka na mesto šefa stranke suočenog sa godinama i decenijama poraza, a kamoli ostavka na mesto najmoćnijeg čoveka u zemlji.

I to kakvoj zemlji!

Velika Britanija je, iako više nema imperiju, i dalje jedan od najbitnijih igrača na globalnoj sceni, sa nuklearnim oružjem i stalnim mestom u Savetu bezbednosti s pravom veta, sa jednom od najmoćnijih ekonomija sveta, sa kulturnom scenom koja uz američku dominira planetom.

A onda premijer te države, de fakto vrh piramide izvršne vlasti, obznani javnosti nakon referenduma da se povlači zato što je opcija za koju se zalagao izgubila na referendumu. Čovek koji se možda spremao za ovo pre nego što se rodio, imajući u vidu da je potomak kralja Viljema IV, sada praktično nakon jednog mandata odlazi.

BRITANSKI PREMIJER POTOMAK KRALJEVOG KOPILETA: Neverovatno! Kao pljunuti su! (FOTO)

Zadivljujuće!

Slagali se sa njihovim izborom oko EU ili ne, ne ostaje nam ništa drugo nego da im čestitamo i odamo priznanje.

Četiri stotine dugih godina, još od Engleskog građanskog rata i Slavne revolucije par decenija kasnije, Britanci postepeno grade svoju demokratiju, i odlično im ide. Naravno, ako ih ovaj demokratski izraz narodne volje ne uništi. Onda je sve što su do sada uradili uzaludno.

(O. Š.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • sibin

    25. jun 2016 | 13:07

    hahaha,ovo je ludacki naslov,englezi i demokratija,nespojivo!

  • iskrena

    25. jun 2016 | 14:32

    Citav zapad u prvi plan stavlja demokratiju(hajde neka mi neko objasni sta znaci to) i gde ona zaista postoji?Koliko ja vidim nigde.

  • Petar

    25. jun 2016 | 20:46

    Najvece Svetsko zlo, svaka muka je od njih krenula. Sve pod velom demokratije, prave zlo sirom Sveta. A sta su nama tek uradili te demokrate Britanci?!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA