NOVA MARGARET TAČER: Ona želi da vodi Britaniju na putu iz EU, a zbog ovoga je zovu "čeličnom lejdi" (FOTO) (VIDEO)

Mej je evroskeptik u duši, ali se nije zauzela za Bregzit jer je ostala odana premijeru Kameronu. Tajms je napisao da je "ona jedina ličnost sposobna da ujedini podeljenu konzervativnu stranku"

  • 3

Britanska ministarka unutrašnjih poslova Tereza Mej objavila je juče kandidaturu za mesto lidera konzervativaca i budućeg britanskog premijera uz obećanje da će poštovati odluku građana o izlasku Ujedinjenog Kraljevstva iz Evropske unije.

Čim je Džonson odustao od mesta premijera Britanije, FUNTA JE SKOČILA!

- Bregzit znači Bregzit - rekla je Mej u obraćanju, prenosi AP.

- Kampanja je vođena, referendum održan, izlaznost je bila velika i javnost je dala svoj sud. Ne sme biti pokušaja da se ostane u EU, ni pokušaja ponovnog pridruživanja Uniji na mala vrata, kao ni drugog referenduma - poručila je ona.

Mej smatra i da ne treba da se održe opšti izbori pre 2020. godine kada je predviđen istek mandata aktuelnom parlamentu.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Takođe navodi i i da ne treba donositi vanredne budžetske mere radi neutralisanja očekivanog udara na britanske javne finansije usled usporavanja ekonomije zbog šoka od rezultata referenduma.

Najavila je da želi da sprovede "radikalni program društvenih reformi", kako bi Ujedinjeno Kraljevstvo bila "zemlja u službi svih".

- Nekima mora biti jasno da vladanje nije igra, to je ozbiljna stvar sa stvarnim posledicama na život ljudi - rekla je ciljajući na svog glavnog mogućeg protivkandidata, bivšeg gradonačelnika Londona Borisa Džonsona koji je bio vodeći među zagovornicima Bregzita, ali koji je i juče saopštio da se neće kandidovati.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Teresa Mej (59) je na dužnost ministarke unutrašnjih poslova izabrao Dejvid Kameron 2010. Ponekad je zovu "novom Margaret Tačer" zbog čvrstih stavova bilo da se radi o delinkventima, ilegalnim migrantima ili islamističkim propovednicima.

Mej je evroskeptik u duši, ali se nije zauzela za Bregzit jer je ostala odana premijeru Kameronu. U kampanji je odradila minimalni posao i pritom čak branila ograničenje useljavanja, a upravo je to bila glavna tema pristalica izlaska iz EU.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Tajms je napisao da je "ona jedina ličnost sposobna da ujedini podeljenu konzervativnu stranku".

Do 9. septembra će biti poznato ime novog premijera kada će glasati 145.000 članova konzervativne stranke između dva finalista.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs / Agencije)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA