Htela sam sinu da dam ime KANJE: Evo šta su mi rekli MATIČARI, a šta SVEŠTENICI!

Zvanični stavovi crkve i opštine u vezi sa davanjem imena stranog porekla nisu saglasni, ali ne onako kako ste verovatno pomislili

  • 13

Šta bi se desilo kada bi neko u Srbiji poželeo da svom detetu da ne tako uobičajeno ime, kao što je na primer Kanje, po američkom reperu Kanjeu Vestu? Da bismo to proverili, kontaktirali smo nadležne institucije, ali i Srpsku pravoslavnu crkvu.

Evo šta STVARNO znači ime Nikola!

U opštini koju smo pozvali, matičarka nam je objasnila da se nekarakteristična imena za naše područje prihvataju, ali samo ako je jedan od roditelja strani državljanin. Dakle, kako bih detetu dala ime "Kanje", moj muž bi trebalo da bude afroamerikanac ili u najmanju ruku Afrikanac (ime Kanje vuče poreklo iz južne Nigerije, iz naroda Ibo).

NAJNEVEROVATNIJA PRIČA: Sirijska beba rođena u Beogradu i daće joj ime SRBIJA!

-  Ukoliko su oba roditelja Srbi, u tom slučaju zahtev za bilo koje drugo ime koje nije u duhu našeg naroda, ne može biti prihvaćeno. Ali, ako je otac ili majka potiču iz inostranstva, onda mogu tražiti da dete dobije ime svojstveno toj zemlji - rekla je matičarka.

Foto: Pixabay Foto: Pixabay

Međutim, Srpska pravoslavna crkva ne deli ovaj stav, i pokazuje svoje liberalnije stanovište.

- Kada želite da krstite dete u crkvi, sveštenik će uvek preporučiti da odaberete ime koje postoji u našem kalendaru i obuhvata sva srpska, kao i sva pravoslavna imena. Ali ako roditelji, ili kumovi insistiraju na nekom posebnom imenu, onda crkva izlazi u susret svojim vernicima i ispunjava njihove zahteve - objašnjava beogradski sveštenik koga smo pozvali, i dodaje:

- Nije mi poznato da crkva nije uvažila neki predlog, ali uvek prvo savetujemo da se izabere neko postojeće ima iz našeg kalendara. Mnogi misle da su imena kao što su Marko, Luka, Mateja naša nacionalna imena, i vezuju ih za srpska izvorna imena poput Milana i Milice. Ovo su na primer starozavetna imena koja postoje još od vremena Hristovih učenika, a Srbi još nisu postojali kao narod. Među njima su i David, Jakov i druga.

Zanimljivo je i da mnogi ne znaju značenje reči arhangel, od koje potiče ime Aranđel.

-  Aranđel u našem narodu potiče od Arhangela Mihaila, pa recimo kada se neko rodi na ovaj dan, odnosno na slavu Aranđelovdan, daju to ime. Ja smatram da je to više u duhu funkcije, odnosno čina jer je arhangel u ovom slučaju zanimanje, a ne i deo imena anđela. A ljudi i ovo kategorišu kao staro srpsko ime - zaključuje naš sagovornik.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cica mica

    11. jul 2016 | 22:53

    Mnogo je smešno kada neko da detetu strano ime a preZime se završava na IĆ ... moja komšinica dala maloj ime Kiara. Isto su dozvolili, tako da vam ova priča ne pije vodu... Iris, Ina i slično.

  • Ja

    11. jul 2016 | 23:45

    Jel ovo neko zezanje il je stvarno htela da da ovo ime svom detetu

  • Mic

    11. jul 2016 | 23:06

    Lepo i pametno zbori ovaj svestenik.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA