Direktor Hestila odgovorio na optužbe pokrenute u Briselu: Nema reeksporta kineskog čelika!

Zvanični Brisel pokrenuo je istragu zbog navodnih damping cena čelika i to za period od 1. jula 2015. do 30. juna 2016. kada je železarom upravljao HPK menadžment

  • 2

Direktor Hestil Srbija Sihai Song oglasio se danas zvaničnim saopštenjem povodom istrage koju je protiv Srbije pokrenula EU. Zvanični Brisel pokrenuo je istragu zbog navodnih damping cena čelika i to za period od 1. jula 2015. do 30. juna 2016. kada je železarom upravljao HPK menadžment. Navodno, iz Srbije je stizao čelik po znatno nižim cenama od onih koje važe u EU. EU, međutim, strahuje od reeksporta kineskog čelika preko Smedereva.

Odgovarajući na ove optužbe direktor Hestil Srbija Sihai Song u zvaničnom saopštenju tvrdi da Hestil Srbija "nikada nije planirao uvoz čelika iz Kine i njegovu preprodaju u EU". Song je izjavio da veruje da je "Vlada Republike Srbije kompetentna i sposobna da odgovori Evropskoj komisiji za antidamping".

DIREKTOR "HESTILA" SONG SIHAI: Imamo dugoročni plan za Železaru Smederevo

- Železara u Smederevu je mali proizvođač čelika u poređenju sa proizvođačima iz Evropske unije i njen udeo je manji od 0,4 odsto. Zbog čega druge evropske kompanije, koje su odbile da učestvuju u trci za privatizaciju Železare Smederevo kako bi pomogle svojim prijateljima sa istog kontinenta, sada sumnjaju da će se čelik prodavati po nižoj ceni nakon što je kineski investitor preuzeo fabriku? – pita direktor Song.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

VUČIĆ: Hestil preuzeo Železaru Smederevo, Fijat ostaje u Srbiji

Song tvrdi da nikada nisu imali u planu reeksport čelika i da je to u suprotnosti sa njihovim ciljem da "zaposlenima omoguće očuvanje radnih mesta". Zato će uskoro početi obnavljanje postrojenja kako bi fabrika sačuvala svoju vitalnost i više od 5.000 radnih mesta.

SMEDEREVCI S NESTRPLJENJEM ČEKAJU KINEZE: Dokazaćemo da smo vredni i odgovorni (FOTO)

- To predstavlja naš prioritet i našu obavezu s' obzirom na to da su to potvrdili i predsednik Vlade Republike Srbije i predsednik Narodne republike Kine. Hestil se danas nalazi u Srbiji i sebe smatra srpskom kompanijom - kaže Song.

Song je još jednom obećao da će kompanija Hestil Srbija poslovati u okviru zakona Republike Srbije, "jer je Srbija država u kojoj se poštuje vladavina zakona".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bony

    14. jul 2016 | 17:21

    Briselska birokratija se uplašila konkurencije, pa zapištala preventivno.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA