DIVNE VESTI: Pomera se starosna granica za veštačku oplodnju!

Prof. dr Ivan Tulić, jedan od članova Republičke stručne komisije objašnjava da je ipak mišljenje većine članova da žene i do 45. godine mogu da učestvuju u programu vantelesne

  • 11

Starosna granica za vantelesnu oplodnju, koju finansira Republički fond za zdravstveno osiguranje, uskoro bi mogla biti pomerena sa 40 na 41 godinu i u Srbiji.

U Srbiji većina lekara su pristalice da se ova granica pomeri i da se svima dâ podjednaka šansa, a neki doktori pak smatraju da je uspešnost VTO posle 40. godine samo 18% i da je sve uzaludno, pišu beogradski mediji.

Na jednom od sastanaka na kojima se raspravljalo o ovoj temi jedna od najvažnijih dilema bila je da li povećati broj pokušaja oplodnje ili povećati starosnu granicu.  Na kraju je odlučeno da treba povećati broj pokušaja, te tako država sada plaća tri puta.

Na nekom od narednih sastanaka biće razmatrano pomeranje starosne granice. U regionu je granica odavno pomerena, te u Sloveniji država plaća čak šest pokušaja sve do 43 godine.

LEPE VESTI ZA SRBIJU: Treći pokušaj vantelesne oplodnje o trošku Fonda zdravstva

Foto-ilustracija: Profimedia

Prof. dr Ivan Tulić, jedan od članova Republičke stručne komisije objašnjava da je ipak mišljenje većine članova da žene i do 45. godine mogu da učestvuju u programu vantelesne, ali da je novac najveći problem.

- Istina je da smo o tome razgovarali na sastanku i razmatrali tu opciju. Suštine je da ukoliko žena koja je starija od 40 godina i ima hormonalni status u granicama normale, kod nje ima svrhe raditi podpomognutu oplodnju. Naravno da granica treba da se pomera, da nije tačno da žene preko 40 godine nemaju šanse za trudnoću. Nije nam cilj da iakoga ograničavamo, ali je pitanje da li finansijski možemo sve to da pratimo - rekao je prof. dr Tulić.

Istraživanja su pokazala da je sterilitet problem mnogih parova, bez obzira u kojoj je starosnoj grupi nalaze. Čak 400.000 parova u Srbiji ima problem sa začećem, od toga se u 40 posto slučajeva uzrok problema pripisuje muškarcu, 40 posto ženi, a u 20 posto slučajeva problem imaju oba para.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Počinju radovi na rekonstrukciji Odeljenja za vantelesnu oplodnju GAK "Narodni front" jer "Nije svejedno kad bebe dolaze"

Zbog toga što država plaća samo tri pokušaja, dok su žene ograničene starosnom granicom, mnogi parovi su primorani da oplodnju rade privatno ili u inostranstvu, za šta im je potrebno od 2.000 do 5.000 evra.

Pogledajte kako da spakujete poklon za bebe.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • bgd

    20. jul 2016 | 11:33

    a šta su te princeze i prinčevi čekali tolike godine? veliki broj partnera, bolesti, infekcije i sada u 41 hoće dete?

  • lekar

    21. jul 2016 | 12:07

    U mladosti veliki broj partnera...stihijski abortusi....polne bolesti....a..onda kad se zeli potomstvo...problem.. Obavezno zdravstveno vaspitanje dece ..da se radi na prevenciji a ne kad stignu posledice.

  • doctor

    20. jul 2016 | 09:24

    Vestacka oplodnja je pravljenje robota od deteta I njega treba satrat jer nije covek vec robot !

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA