Vodinelić: Zakonom država pokazala bezobzirnost prema dužniku!

Profesorka pravnog fakulteta Union kaže da je stavljanje prinudne naplate dugova za komunalne usluge u isključivu nadležnost privatnih izvršitelja - greška

  • 0

Profesorka pravnog fakulteta Union Vesna Rakić Vodinelić kaže da je stavljanje prinudne naplate dugova za komunalne usluge u isključivu nadležnost privatnih izvršitelja greška i pokazatelj je bezobzirnosti države prema građanima, jer u obzir nije uzeta socijalna situacija u Srbiji.

Prema njenim rečima, "takvu bezobzirnost je država pokazala i u slučaju Zakona o izvršenju i obezbeđenju", koji je donet prošle godine, a kojim je u domaće zakonodavstvo uveden institut privatnog, to jest vansudskog izvršitelja.

- Taj tekst (Zakon o izvršenju i obezbeđenju) je bezobziran prema dužniku. Znam da je u ranijem zakonu dužnik bio zaštićen, ali sadašnja rešenja su skok iz jedne krajnosti u drugu. Ovaj novi zakon nosi ideološka obeležja, s tim što je nekada loš momak bio poverilac, a sada je to dužnik - rekla je Vodinelić.

Kako je ocenila, dužnik po novom zakonu nema dovoljno pravnih sredstava da se brani kada je pretenzija poverioca neosnovana.

- Morali bi da izvršenja sprovode danju a ne noću, samo radnim danima, i da poštuju dostojanstvo dužnika, koji bi morao da ima na raspolaganju delotvorne pravne lekove. Sve to proizlazi iz prakse Evropskog suda za ljudska prava - rekla je ona.

Vodinelić kaže da ako se vansudski izvršioci ne budu tako ponašali, "Srbija će trpeti iste sankcije kakve trpi i dan danas zbog povrede prava na pravično suđenje i povrede prava na okončanje postupka u razumnom roku".

- Dakle, oni se moraju ponašati isto kao sud, a kako će se zaista ponašati, to ćemo videti. Mi nismo uređena država, a i izvršitelji će biti pod pritiskom poverilaca - tvrdi ona.

Zakon o izvršenju i obezbeđenju u odnosu na raniji zakon iz 2004. ukida zabranu izvršenja u neradne dane, pa se ono sada može sprovoditi "svakog dana od 7 do 22 sata", a može i van tog vremena "ako postoji izbegavanje obaveze ili opasnost usled odlaganja".

(D.Z./Beta/Foto mc.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA