PET DRUGARICA VLADAJU OSTRVOM: Ubedljivo su pobedile HDZ i osvojile vlast u ovom raju (VIDEO)

Juče su, kaže, vrištale i skakale od sreće, ali danas su već prionule poslu. A Silba je donedavno bila u velikom problemu

  • 4

Do pre mesec dana za njih je malo ko znao, a od juče vladaju celim hrvatskim ostrvom, Silbom. Pet prijateljica, koje godinama letuju na ostrvu, sastavile su svoju Nezavisnu listu s kojom su ove nedelje pobedile na vanrednim izborima na Silbi, i sa 133 osvojena glasa ubediljivo preuzele lokalni Mesni odbor.

HRVATSKA OSTRVA NA RASPRODAJI: Ne koštaju mnogo, a za male pare postaće vaš privatni RAJ

HDZ koji je na izbore izašao sa svojom listom dobio je samo 53 glasa i tako u petočlanom veću dobio samo jedno mesto.

Nova predsednica mesnog odbora postala je Sara Lovrović (34) iz Zagreba koja se tek ove godine preselila u Zadar, a na Silbi radi kao šefica kuhinje u konobi Alavija. Uz nju su u Veće Mesnog odbora ušle Alma Kruško (28), Paula Bolfan (22) i Matilda Sindičić (33), a samo Iva Matulina nije. To zadnje mesto uzeo je Gerald Baranović u ime HDZ-a.

Međutim, tu iznenađenja ne prestaju, jer vlasnik Alavije, Saša Predovan, inače i voditelj lokalne turističke zajednice, bio je kao nestranački kandidat peti na HDZ-ovoj listi. U Veće nije ušao, a kod njega u Alaviji uz novu šeficu MO-a kao konobarica radi i Iva Matulina, a u turističkoj zajednici Paula Bolfan.

Zbog toga je novinar "Jutarnjeg" pitao Saru je li im zajednički šef Predovan čestitao.

- Naravno, nakon Baranovića, on mi je među prvima prišao, izgrlio me i čestitao, jer u trenutku objave rezultata ja sam bila na poslu u njegovoj kuhinji. Silba je maleno ostrvo, sa 391 prijavljenim glasačem (pravo glasa imaju samo stalni stanovnici), i svi se ovde dobro poznajemo. Niko ne gleda ko je čiji, svi zajedno pokušavamo da učinimo najbolje za Silbu - kaže Sara Lovrović i dodaje da su devojke još u šoku.

Juče su, kaže, vrištale i skakale od sreće, ali danas su već prionule poslu. A Silba je donedavno bila u velikom problemu.

Ostrvo je veličine samo 15 kilometara kvadratnih i na njemu je zabranjen saobraćaj autima i motorima, a u sezoni čak i biciklima. Nemaju svoj proračun niti vlast, nego su Mesni odbor (kao dislocirana gradska četvrt Zadra) koji je pune dve godine bio raspušten. Pre toga, od sredine osamdesetih (uz kraće prekide), vodio ga je nezavisni Nenad Burić, dugogodišnji pomorski kapetan koji je nakon loše saradnje s centralom u Zadru i HDZ-ovom većinom u MO-u podneo ostavku 2014.

Printskrin: YouTube/fosiliask Printskrin: YouTube/fosiliask

I donedavno niko za to nije mario, a kad su raspisani vanredni izbori za početak jula, morali su da ih otkažu jer niko nije želeo da se kanduje. Silba je odmah proglašena ostrvomm bez političara.

A onda su za ponovljene izbore održane ove nedelje na zadnji dan prijava u igru ušle čak dve liste, nezavisna sastavljena isključivo od mladih devojaka i HDZ-ova koja je uz Silbu u nedelju poražena i na susednom Bokanjcu.

- Misli globalno, deluj lokalno - Silba u srcu, to je bio naš slogan. Nismo htele politiku u kampanji, nismo radile buku i povlačile ljude za rukav. Organizovali smo akcije čišćenja plaža i slušale stanovnike Silbe da saznamo što ih muči. Tako da smo kampanju zapravo vodile tiho, a podržalo nas je puno mladih ljudi - objašnjava Sara.

(Telegraf.rs / Izvor: jutarnji.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ANTE BAN

    26. jul 2016 | 18:02

    ISKRENE ČESTITKE uvaženim damama! Ipak- zadržite se na sjeveru, a na jugu ne dirajte u moje- ŠĆEDRO! Ono je za moju JACU gr i mene, a primamo i BILJANU NK i SONJU! JACA gr- CMOK! JAVI SE!

  • топлистанадреалиста

    26. jul 2016 | 17:32

    Gledale Navojeca.... Hahahahahaha, ne mogu se sjetit' kako se zove film..... Uostalom javice se neki ustasa koji zna!

  • Opet ovaj iz Poskokove drage

    27. jul 2016 | 19:41

    Pise sam sebi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA