Otkriveno i ko je drugi napadač iz francuske crkve, bio na vezi sa ISIS-om

Osumnjičeni je identifikovan kao Abdel-Malik Nabil Petitžan, koji je iz grada na istoku Francuske, u blizini granice s Nemačkom

  • 0

Istražitelji su utvrdili identitet drugog napadača, koji je u učestvovao u napadu na crkvu na severu Francuske kada je ubijen sveštenik, a u pitanju je 19-godišnji mladić sa istoka zemlje koji je od ranije poznat vlastima kao osumnjičeni za veze sa samozvanom Islamskom državom, javile su danas agencije.

IDENTIFIKOVANI: ISIS objavila video sa dvojicom napadača iz francuske crkve (FOTO) (VIDEO)

Osumnjičeni je identifikovan kao Abdel-Malik Nabil Petitžan, koji je iz grada na istoku Francuske, u blizini granice s Nemačkom, navode agencije pozivajući se na pravosudne izvore.

U junu je policija otvorila dosije Petitžanu zbog sumnje da je radikalizovan, a vlada navodi da takvih u zemlji ima oko 10.500. Prethodno je identifikovan 19-godišnji Adel Kermiš.

Francuski tužilac je izjavio da je Kermiš bio poznat od ranije obaveštajnim službama i da je bio dva puta uhapšen u pokušaju da ode u Siriju. On se nalazio u kućnom pritvoru, bio je nadzorom i morao je da nosi uređaj za eletronsko praćenje ("nanogicu"), naveo je tužilac Fransoa Molen.

 

Foto: Tanjug / AP Foto: Tanjug / AP

Uređaj bi svakog prepodneva bio deaktiviran nekoliko sati svakog kako bi se on mogao slobodno kretati, što se i poklapa sa vremenom napada.

Prema rečima tužioca, Kermiš je bio uhapšen u Nemačkoj 2015. godine kada je pokušao da se priključi ekstremistima u Siriji koristeći ličnu kartu svog brata. Posle dva meseca uhapšen je u Turskoj koristeći dokumenta svog rođaka.

Foto: Tanjug / AP Foto: Tanjug / AP

U napadu u crkvi u mestu Sent-Etjen-di-Ruvre, u blizini Ruana, dva muškarca naoružana noževima su u utorak lokalnom svešteniku prerezali vrat, a jednu osobu povredili, pre nego što ih je policija ubila.

Agencija takozvane Islamske države, Amak, objavila je saopštenje u kojem se kaže da su "vojnici" te terorističke organizacije izvršili napad u crkvi na severu Francuske.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA