DA LI SRBIJI POSLE 52 GODINE PRETI MALARIJA? Stručnjaci na oprezu zbog migranata

- Postoji rizik od malarije zbog migranata koji nam dolaze sa područja gde je ona prisutna, s tim u vezi postoji mogućnost da se naš komarac zarazi sa tom bolešću pa ih konstantno pratimo - kaže dr Branislav Pešić iz Zavoda za biocide

  • 3

Srbija bi posle 52 godine ponovo mogla da se nađe na udaru malarije zbog migracije migranata, zbog čega stručnjaci Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju kontinuirano proveravaju komarce na ovu drevnu bolest poreklom iz Afrike, saznaje Telegraf.

PAŽNJA, OVO JE KOMARAC KOJI U SRBIJI PRENOSI GROZNICU ZAPADNOG NILA: Ubada kasno uveče i rano ujutru!

Ekipe ovog Zavoda kontinuirano "testiraju" malarične komarce iz roda anofeles (Anopheles) koji su prenosioci ove bolesti ali koji decenijama nemaju parazita u sebi.

Branislav Pešić, doktor veterinarske medicine iz Zavoda za biocide kaže za Telegraf da njihove ekipe zasad nisu detektovale komarce zaražene malarijom ali da su stalno na oprezu. 

- Pored virusa Zapadnog Nila mi testiramo komarce i na uzročnike drugih bolesti koje oni mogu da prenesu poput malarije, čikungunja groznice, a imamo i testove za Zika virus. Zasad nismo detektovali ni čikungunju ni malariju, ali postoji rizik od malarije zbog migranata koji nam dolaze sa područja gde je ona prisutna. S tim u vezi postoji mogućnost da se naš komarac zarazi malarijom - objašnjava Pešić.

Printskrin: Film o komarcima koji je uradio Zavod za biocide Printskrin: Film o komarcima koji je uradio Zavod za biocide

Tri nova slučaja MALARIJE U BEOGRADU!

On napominje da mi imamo malaričnog komarca ali da nemamo malariju, odnosno parazita koji je izaziva.

- S obzirom na to i na migrante koji su potencijalno oboleli od malarije, postoji mogućnost da se naši komarci zaraze sa njom. S tim u vezi, mi redovno prskamo Prihvatni centar u Krnjači, Savski plato oko železničke stanice, park kod Ekonomskog fakulteta gde je najveća koncentracija migranata.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Naš sagovornik podseća da je malarija bila prisutna u Srbiji do pre 50 godina, kada je iskorenjena. Od tada u Srbiji su beleženi samo uvezeni slučajevi, odnosno oboleli koji su se zarazili u malaričnom području poput Afrike.

DA LI JE SRBIJA U OPASNOSTI OD MALARIJE? Evo šta kažu epidemiolozi posle smrti DOKTORKE NA VMA

Pešić navodi i da zasad nema ni zaraženih komaraca koji bi preneli čikungunja groznicu, a ni Zika virus.

- Duž kompletne granice sa Mađarskom i Hrvatskom postavljali smo klopke, ali nismo našli prenosioce Zika virusa - kaže Pešić.

Printskrin: Film o komarcima koji je uradio Zavod za biocide Printskrin: Film o komarcima koji je uradio Zavod za biocide

Inače, poslednji slučaj malarije u našoj zemlji zabeležen je 1964. u Kraljevu.

Pogledajte video:

(Lj. Račić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Saša

    28. jul 2016 | 15:36

    Nesto mi ovde ne štima,pa koliko je migranata otislo u evropu i tamo nema nikakvih problema.

  • Sonja

    28. jul 2016 | 18:12

    Zivela sam neko vreme u centralnoj Africi, prelezala sam malariju i mogu reci da je strasno iskustvo.Jako visoke temperature,gubitak ravnoteze,ukusa,mirisa,vrtoglavice, asto je naj bitnije traje danima. Treba piti sto vise tecnosti i u koliko se moze nesto jesti,lagana hrana.Postoje odlični lekovi koji se piju u udarnim dozama i to odmah po konstataciju lekara da je u pitanju malarija.Lek se sove COARTEN proizvodi se u Svajcarskoj, a posle zavrsene terapije pije se lek koji cisti krv od eventualnih ostataka malarije.

  • Made in PRC

    28. jul 2016 | 15:21

    He he prate komarce, pa bas me jedan juce zviznuo, aj da ga nadjem pa da vam ga posaljem na ispitivanje

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA