≫ 

U Smederevu od 1. septembra 30 gerontodomaćica brine o starijim sugrađanima!

Gradonačelnica obećava da će sprečiti sve zloupotrebe u angažovanju budućih gerontodomaćica, ali i u kriterijumima po kojima će se birati oni kojima je pomoć neophodna

  • 0

- Od 1. septembra oko 30 gerontodomaćica biće na raspolaganju našim starijim sugrađanima, zaživeće i servis pomoći u kući, a u planu su i angažovanja novih stručnjaka iz oblasti socijalne zaštite, pedagogije i medicine kako bi se dodatna podrška pružila Sigurnoj kući i Ustanovi Sunce -  kaže gradonačelnica Smedereva dr Jasna Avramović, najavljujući novi zajednički projekat grada i Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Na 100. rođendan ovog SRBINA došli su GOSTI koje nije očekivao, a onda im je on otkrio TAJNU DUGOVEČNOSTI! (FOTO)

Ministarstvo je odobrilo je 3 miliona dinara gradu Smederevu, a lokalna samouprava je takođe budžetom predvidela 5 miliona dinara za više projekata u oblasti socijalne zaštite i pomoći ranjivim i kategorijama sa posebnim potrebama:

Foto: Promo Foto: Promo

- Reč je o usluzi gerontodomaćica, pomoći u kući, Sigurnoj kući i vrtiću Sunce. Raspisaćemo konkurs, zaposliti određen broj ljudi koji će pomagati invalidnim licima i svima kojima je pomoć potrebna, s tim što će naš uslov biti da članovi komisije budu iz lokalne samouprave jer želimo da budemo upoznati sa tim ko će dobiti pomoć: – kaže gradonačelnica dr Jasna Avramović.

I ono što je najvažnije – gradonačelnica obećava da će sprečiti sve zloupotrebe u angažovanju budućih gerontodomaćica, ali i u kriterijumima po kojima će se birati oni kojima je pomoć neophodna.

Foto: Telegraf, Wikipedia/Sstruja Foto: Telegraf, Wikipedia/Sstruja

- Nastojaćemo da ta podrška bude adekvatna i da je dobiju oni kojima je zaista potrebna i da se ne događaju stvari poput toga da jedna osoba ima dva personalna asistenta. Gerontodomaćice i personalne asistente bismo angažovali od 1 septembra. Zato ću, naredne nedelje imati sastanak sa predstavnicima svih socijalno – humanitarnih udruženja i organizacija u Smederevu, kako bi raspodela sredstava bila pravična. Do usvajanja novih Pravilnika, pravo na učešće imaju udruženja sa najmanje dve godine iskustva u realizaciji sličnih programa, ja znam da mi imamo više organizacija koje nemaju tog iskustva, pa ćemo zajednički pokušati da pronađemo rešenje kako da svi dobiju sredstva, da ne bude povlašćenih ili zloupotreba, poput učlanjavanja pojedinaca samo da bi se dobila pomoć. Deo ćemo odvojiti i za unapređenje usluga Ustanove Sunce, u smislu finansijske podrške za angažovanje još pedagoga, vaspitača ili psihologa, u zavisnosti od toga šta oni procene da im je najpotrebnije, kako bi programi bili još sadržajniji i kako bi oni mogli da održe još više radionica sa decom i mladima. Takođe, preko Centra za socijalni rad, angažovaćemo još nekoliko osoba za rad u Sigurnoj kući – kaže gradonačelnica dr Jasna Avramović.

Ovi projekti će se realizovati u poslednja četiri meseca, jer je kraj godine i rok da sredstva budu upotrebljena, a grad će, dodaje Avramovićeva, i u budžetu za narednu godinu planirati novac za iste namene, kako bi se u kontinuitetu radilo na poboljšanju kvaliteta života osoba sa posebnim potrebama i uopšte, svih pripadnika socijalno ugroženih kategorija.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA