Dodik: Rešena sva tri sporna pitanja

Reč je o pitanjima predsedavanja, predstavljanja prema EU institucijama i odlučivanja, rekao je Dodik i naveo da su time stvoreni uslovi da RS prihvati mehanizam koordinacije i da su konačno završena natezanja ko je u pravu, a ko nije

  • 4

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik i predsedavajući Predsedništva BiH Bakir Izetbegović izrazili su danas zadovoljstvo ishodom sastanka u Istočnom Sarajevu, na kom je postignut dogovor o mehanizmu koordinacije i potpisano Pismo namere za kreditni aranžman sa MMF-om.

Dodik i Izetbegović postigli dogovor?

Na konferenciji za novinare posle sastanka kome su prisustvovali i premijerka RS Željka Cvijanović, predsedavajući Saveta ministara Denis Zvizdić i federalni premijer Fadil Novalić, Dodik je rekao da su u u vezi sa mehanizmom koordinacije postojala tri sporna pitanja i da su sva tri pozitivno rešena, prenela je RTRS.

Reč je o pitanjima predsedavanja, predstavljanja prema EU institucijama i odlučivanja, rekao je Dodik i naveo da su time stvoreni uslovi da RS prihvati mehanizam koordinacije i da su konačno završena natezanja ko je u pravu, a ko nije.

PRVO JE PRETUKAO MAJKU I SESTRU, PA JE ZAKLAO POLICAJCA GORANA: Jezivi detalji pokolja u naselju Sredorek! (FOTO)

Predsednik RS je istakao da je dogovoreno da se odlučuje konsenzusom, a koji uključuje predstavnike Vlade FBiH, Vlade RS i Vieća ministara BiH.

- Ako nema predstavnika, nema ni odluke. Nema glasanja, a ni koncenzusa bez nas - rekao je Dodik, prenosi klix.ba

- Ovim je prestalo natezanje oko toga ko je u pravu, ko nije. Što se Pisma namere tiče, ono je već potpisano i poslato u Vašington - istakao je Dodik.

Pismo o namerama potpisali su Novalić i Zvizdić.

KO IMA JAČU VOJSKU, SRBIJA ILI HRVATSKA? Evo šta kažu stručnjaci

Šef delegacije EU u BiH Lars Gunar Vigemark koji je sazvao sastanak, zahvalio je Dodiku i Izetbegoviću i ostalim članovima dve delegacije na spremnosti da se dogovore oko stvari vezanih za nastavak evropskog puta.

- Pokazali su državničku zrelost - rekao je evropski zvaničnik.

HRVATSKI MINISTAR PRETI SRBIJI: Prestanite s propagandom koja liči na 90-te i MILOŠEVIĆA, inače nema ništa od EU!

MMF je prethodno odložio kreditni aranžman BiH, jer Zvizdić i Novalić nisu potpisali Pismo namere.

Zvizdić je tada rekao da Pismo namjere o novom kreditnom zaduženju BiH kod MMF-a nije potpisao zbog neusvajanja brojnih važnih dokumenata, koji trebaju da trasiraju evropski put BiH, poput S SP-a, mehanizma koordinacije i drugih.

Državljani Srbije uhapšeni u Makedoniji zbog droge

Izetbegović je na konferenciji za novinare izjavio kako je sa Dodikom razgovarao o budućnosti evropskih integracija BiH te da je u tom pogledu i postignut dogovor u vezi s mehanizmom koordinacije, saobraćajnom strategijom i aranžmanom BiH s MMF-om.

On je rekao kako je riješen set pitanja zbog kojih je ponovo otvoren put BiH ka EU, pri tome ističući kako kreditni aranžman s MMF-om ne podrazumijeva samo dobijanje novca već i set reformi, prenosi klix.ba

HOROR U NASELJU SREDOREK: Manijak ZAKLAO POLICAJCA koji je intervenisao zbog porodičnog nasilja!

Na pitanje da li je bilo priče o održavanju referenduma u RS, Izetbegović je odgovorio da nije, dodajući da je bilo govora samo o evropskim integracijama BiH.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • kralj

    31. jul 2016 | 21:14

    Sta ce to biti? Nisu valjda dosli pameti? Ma neverujem....

  • Maca

    31. jul 2016 | 22:09

    Referendum, nego šta!

  • BG

    1. avgust 2016 | 20:12

    Braco Srbi iz BIH RS srecan put u Evropu. Napokon cemo ziveti u istoj drzavi,a niko zbog toga nece morati da pogine.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA