≫ 

Vernici danas slave sveca koji je imao MOĆ DA ISCELJUJE!

Neznabožačke starešine su ga ljuto mučile u više navrata, ali ga je svesilna Božja ruka svaki put spasila

  • 1

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave svetog sveštenomučenika Apolinarija, jednog od učenika apostola Petra, rodom od grada Antiohije.

Sveti sveštenomučenik Apolinarije bio je rodom iz Antiohije. Sveti Petar ga je poveo sa sobom u Rim, a tamo je postavljen za episkopa grada Ravene. Kad je došap u Ravenu, Apolinarije je ušao u dom vojnika Irineja, kome je izlečio sina od slepila, a pored toga ceo dom je obratio Hristovoj veri.

Isto tako izlečio je od nekog teškog neduga i ženu ravenskog vojenačalnika, a krstio je i njegov dom.Po želji tog vojenačalnika, Apolinarije je ostao da živi u njegovom domu. Tu je napravio jednu domaću crkvu. Živeo je u tom domu 12 godina, propovedajući Jevanđelje i krštavajući neverne.

Neznabožačke starešine su ga ljuto mučile u više navrata, ali ga je svesilna Božja ruka svaki put spasila. Najzad je bio osuđen na progonstvo u Ilirik (Balkan). Lađu kojom su putovali je zahvatila bura, pa je ona potonula, a od svih putnika su se spasili samo sveti Apolinarije. dva vojnika i tri sveštenika. Tako spaseni, vojnici su poverovali u Božju silu pa su se krstili. Na Balkanu je Apolinarije, spuštajući se do Dunava, propovedao Jevanđela. Kasnije se uputio u Trakiju gde je takođe širio Jevanđele Gospodnje.

Foto: Wikimedia/Acka27 Foto: Wikimedia/Acka27

Posle 3 godine provedene na Balkanu proteran je nazad u Italiju. Stigao je u Ravenu i tamo su se svi vernici neobično obradovali. Nakon što su čuli za to, neznabožačke starešine su pisale caru Vespazijanu o Apolinariju kao mađioničaru i pitali su ga da li da ga ubiju, kao neprijatelja njihovih bogova. Car je odgovorio da ga ne treba ubiti, nego da treba da mu traže da prinese žrtvu bogovima, ili da ga prognaju iz grada. Car je rekao - Ne priliči se da se svetimo nekome za bogove, jer oni sami mogu se osvetiti neprijateljima svojim, ako se prognjeve.

Mimo ove carske naredbe neznabošci su udarili na Apolinarija i izboli su ga noževima. Od teških rana, Apolinarije je izdahnuo i preselio se u Božje carstvo.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Strumf

    5. avgust 2016 | 09:05

    Opet ovi sveci i ko ih proglasi svecima onda je i zorica marjanovic svetac kolko njih je izlecila

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA