"DOK SMO SVI ZAOKUPLJENI ISIS-om i AL KADIOM, VREBA JOŠ VEĆA PRETNJA": Stručnjaci upozoravaju na još veću opasnost

- Za nas 15 godina izgleda kao dugo vremena, ali za njih ne... Oni će za 15 godina postati dominantna sila na Bliskom istoku - rekao je Majkl Pridžent, pomoćni saradnik na Institutu Hadson i bivši američki obaveštajni oficir u Iraku

  • 12

Stručnjaci za bezbednost ugledne američke konzervativne organizacije "Heritage Foundation", koja već decenijama ima veliki uticaj na kreiranje politike u SAD-u, upozoravaju da Iran predstavlja daleko najveću pretnju SAD-u i njegovim saveznicima, piše Biznis Insajder.

TRAMP ODAO DRŽAVNU TAJNU: Pogledao je strogo čuvani snimak i ODMAH ISPRIČAO ŠTA JE NA NJEMU (FOTO) (VIDEO)

Iran možda ne predstavlja kratkoročnu pretnju za unutrašnju sigurnost SAD-a kao terorističke organizacije poput ISIS i Al-Kaide, ali njegov potencijal za razvoj nuklearnog oružja nakon što sporazum s SAD-om istekne, čine Iran značajnom dugoročnom pretnjom.

Dogovor Obamine administracije s Iranom ograničava sposobnost te zemlje za razvoj nuklearnog oružja u zamenu za ublažavanje sankcija, ali nakon što sporazum više ne bude na snazi Iran će početi drastično da ubrzava svoj nuklearni program.

Foto: Wikimedia/Nanking2012, Tanjug/AP Foto: Wikimedia/Nanking2012, Tanjug/AP

- Oni su vrlo strpljivi i oni su vrlo strateški - kaže Majkl Pridžent, pomoćni saradnik na Institutu Hadson i bivši američki obaveštajni oficir u Iraku za Biznis Insajder. - Za nas 15 godina izgleda kao dugo vremena, ali za njih ne... Oni će za 15 godina postati dominantna sila na Bliskom istoku - dodaje.

Njegov kolega s Vašington Instituta za bliskoistočnu politiku izrazio je sličnu zabrinutost ranije ove godine.

- Dok će iranska sposobnost razvoja nuklearnog oružja rasti, alata dostupnih u Sjedinjenim Državama za suprotstavljanje bi će sve manje - rekao je u januaru Michael Singh, bivši viši direktor u Veću za nacionalnu sigurnost.

(Telegraf.rs)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    8. avgust 2016 | 21:28

    NEKADASNJU KOLEVKU CIVILIZACIJE PERZIJU A DANASNJI IRAN JA NEBIH NIKADA POREDIO SA ISILOM I OSTALIM FANATICIMA -POGOTOVO KAD SE ZNA DA SU OVE DRUGE STVORILI AMERI-PENTAGON I CIJA!!! ZEMLJA SA NAJVISE MLADIH PROCENTUALNO U SVETU VERUJEM DA ZELI PROSPERITET I ZIVOT !!!!!

  • Alien resurrection doctor

    8. avgust 2016 | 21:05

    Opet ameri lazu !

  • Kan tengri

    8. avgust 2016 | 21:11

    Meni Iran nije nikakva pretnja. Ovi koji se zameraju po svetu, oni i neka se cimaju. Sto se kaze, posten covek mirno spava.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA