POSLE POPLAVA, MAKEDONCI U STRAHU OD ZEMLJOTRESA: Da li je na pomolu nova kataklizma? (VIDEO)

- Građani ne treba da strahuju od eventualnih zemljotresa kao posledice poplava. Tektonska pomeranja su daleko ipod površine zemlje, a ova voda je na površini, smiruje meteorolog Pece Ristevski

  • 7

Nevreme i poplave koje su do sada odnele 22 života, a strahuje se da će ih biti još, podsetile su starije građane makedonske prestonice na 16. novembar 1962. godine kada je zbog obilnih kiša i izlivanja reke Vardar bilo poplavljeno celo Skoplje.

MISTERIOZNI LETEĆI OBJEKAT: Da li je uoči katastrofalne poplave Skoplje nadletao NLO? (VIDEO)

Godinu dana nakon te poplave, 26. jula 1963. godine u 5 sati 17 minuta desio se katastrofalni zemljotres koji je razorio ceo grad i u crno zavio preko 1200 porodica.

Skopljanci sada opet strahuju da se ne desi nešto slično, a meteorolozi i seizmolozi ih smiruju veleći da sadašnji pljuskovi ne bi trebalo da izazovu tekstonska pomeranj u skopskoj kotlini.

- Građani ne treba da strahuju od eventualnih zemljotresa kao posledice poplava. Tektonska pomeranja su daleko ipod površine zemlje, a ova voda je na površini, smiruje meteorolog Pece Ristevski.

Profesor seizmologije Zoran Milutinović objašnjava da se tektonska pomeranja dešavaju 10 do 15 kilometara ispod površine zemlje, tako da su i šanse za zemljotres minimalne.

- U principu ne bi trebalo ništa da se desi, mada sa prirodom nema igre. Nekada kada je čaša prepuna i jedna kap je dovoljna za katastrofu, ali ne verujem da će se to desiti u ovom slučaju. Ovo su površinske vode, zemlja će ih upiti i male su šanse da dođe do zemljotresa, kaže Milutinović.

Sa mišljenjem ove dvojice stručnjaka se ne slaže mladi meteo-prognozer Slavčo Poposki, koji je prvi upozorio na nevreme koje će pogoditi Skoplje. On kaže da se opasnost od zemljotresa nikada ne može isključiti.

- Normalno je da se očekuju zemljotresi nakon ovoliko velike količine vodenog taloga. Poslednji put Skoplje je ovako bilo poplavljeno 1962. godine, a godinu dana kasnije pogođeno katastrofalnim zemljotresom. Svakako, ne mora da znači da će i ovoga puta biti tako. Ipak, sve je u rukama prirode, veli Poposki.

(D.J.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tanče

    9. avgust 2016 | 16:59

    Ne bojte se braco i sestre Makedonci, samo nek vas Bog cuva.

  • Nikola

    9. avgust 2016 | 17:03

    Kolko se ja sjecam a sjecam se dobro pre dve godina iz Makedonija ka Srbiji su isle slepere sa hranom i ostale namirnice svaki dan,takodje u svaki grad u Svajcarskoj smo davale donacije ko kolko ima i hoce.Nesto slabo vidim da se neko solidarizirao sa nama ovaj put.nema veze mozemo mi i sami samo pamet u glavu za sledeci put.hvala vam srbi

  • Alien resurrection doctor

    9. avgust 2016 | 18:48

    Haarp .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA