≫ 

SRPSKA PRIVREDA PORASLA 2 ODSTO: Evo šta to TAČNO znači!

Značajan realni rast bruto dodate vrednosti na godišnjem nivou zabeležen je u sektoru građevinarstva, od 6,1 odsto, zatim u sektoru finansijskih delatnosti i delatnosti osiguranja (3,9 odsto), kao i u sektorima trgovine na veliko i malo...

  • 4

Bruto domaći proizvod (BDP) Srbije realno je porastao za 2 odsto u drugom kvartalu 2016. u odnosu na isti period prošle godine, saopštio je danas Republički zavod za statistiku (RZS).

 

Prema desezoniranim podacima, BDP u drugom kvartalu ostao na istom nivou u odnosu na prvo tromesečje ove godine.

 

Značajan realni rast bruto dodate vrednosti na godišnjem nivou zabeležen je u sektoru građevinarstva, od 6,1 odsto, zatim u sektoru finansijskih delatnosti i delatnosti osiguranja (3,9 odsto), kao i u sektorima trgovine na veliko i malo, popravke motornih vozila, saobraćaja i skladištenja, i usluga smeštaja i ishrane za po 3 odst0.

 

GLAVNE TAČKE VUČIĆEVOG EKSPOZEA: Rast BDP, nova radna mesta, borba protiv kriminala

 

Pad bruto dodate vrednosti je registrovan u sektoru industrije i snabdevanja vodom i upravljanja otpadnim vodama, za 0,6 odsto.

 

Posmatrano po agregatima upotrebe BDP-a, u drugom kvartalu je realan rast zabeležen kod svih agregata u odnosu na uporedno lanjsko tromesečje.

 

MMF podiže procenu rasta BDP na 2,5 odsto

 

Povećani su izdaci za finalnu potrošnju domaćinstava povećani za 1,3 odsto, izdaci za finalnu potrošnju neprofitnih institucija koje pružaju usluge domaćinstvima za 0,3 odsto, izdaci za finalnu potrošnju države (4,6), bruto investicije u osnovne fondove (4,9), izvoz robe i usluga (10,0) i uvoz robe i usluga (12,3 odsto), navodi se u saopštenju.

 

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boki

    31. avgust 2016 | 13:50

    Industija, industrija, gde ne industrija? Banke i osiguranja zive na teret gradjana, to nije za pohvalu ako razvoj ostalih privrednih grana ne prati isti tempo.

  • Petar

    31. avgust 2016 | 15:28

    Ne znam koja srpska privreda, pa nije valjda da mi imamo privredu, znam da poljoprivredu nemamo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA