MISTERIJA JEDNE OD NAJVEĆIH PODVODNIH PEĆINA: Nalazi se u Skoplju, ali na ovoj dubini sve puca i raspada se (FOTO)

Podvodnu pećinu Vrelo do sada su više puta istraživali domaći i strani gnjurci, ali je ispitan samo deo njene unutrašnjosti, tako da se još ne zna do gde se prostore i na kojoj dibini se nalazi njeno dno

  • 1

Speleolog i gnjurac iz Poljske Kšištof Starnavski pokušaće da obori rekord italijanskog speleognjurca Luiđija Kazatija, koji je 2010. godine uspeo da se spusti na dubinu od 212 metara u podvodnoj pećini Vrelo na jezeru Matka, nedaleko od Skoplja.

"ČUDOVITO, ČUDOVITO": Provozajte se sa nama fantastičnom Postojnskom jamom! (FOTO) (VIDEO)

Sa timom gnjuračkog kluba „Akvatek“ i speleognjuračkog kluba „Vrelo“, Starnavski se već nekoliko dana priprema da zaroni u jednu od najdubljih podvodnih pećina u svetu.

U julu 2010. godine, italijanski gnjurac Luiđi Kazati je uspeo da se spustio na dubinu od 212 metara. Kazatiju je tada zbog visokog pritiska eksplodirao reflektor u ruci. pa je pre vremena morao da izroni.

- Kada je baterijska lampa eksplodirala, uplašio sam se i rešio da izronim, rekao je tada Luiđi Kazati.

Foto: matka-vrelo.com.mk Foto: matka-vrelo.com.mk

Na dubini od 212 metara on je otkrio da se podvodna pećina na Matki deli na dva kraka, ali dalje nije mogao zbog slabe vidljivosti i reflektora koji mu je eksplodirao.

Te neotktivene delove sada će pokušati da otkrije i mapira gnjurac iz Poljske. Starnavski se juče spustio na dubinu od 188 metara gde je uz pomoć makedonskih gnjuraca postavio takozvani habitat potreban za dekompresiju.

Foto: matka-vrelo.com.mk Foto: matka-vrelo.com.mk

Podvodnu pećinu Vrelo do sada su više puta istraživali domaći i strani gnjurci, ali je ispitan samo deo njene unutrašnjosti, tako da se još ne zna do gde se prostore i na kojoj dibini se nalazi njeno dno.

Foto: matka-vrelo.com.mk Foto: matka-vrelo.com.mk

Prema procenama speleologa, Vrelo Matke je duboko čak 330 metara, a ako se u nastavku istraživanja to i potvrdi, ono će biti najdublja podvodna pećina na svetu.

Taj rekord za sada drži Bušmanova rupa, podvodna pećina u Južnoj Africi, gde se došlo do dubine od 282 metra.

Foto: matka-vrelo.com.mk Foto: matka-vrelo.com.mk

Jezero Matka, gde je ulaz u podvodnu pećinu Vrelo, nastalo je pregrađivanjem reke Treske polukružnom branom. Duboko je 40 metara i na momente deluje jezivo i strašno. Duž jezera, kroz stene je probijena uska pešačka staza, kojom je pravi izazov prošetati, pa to čine samo najhrabriji.

Foto: matka-vrelo.com.mk Foto: matka-vrelo.com.mk

(D.J.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marija

    31. avgust 2016 | 17:05

    Postoji isto tako neispitano Krupajsko vrelo, lepo i misteriozno, kod Žagubice.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA