ZARONIO U MAKEDONSKU PEĆINU NA 230 METARA: Evo šta je tamo otkrio (FOTO)

Poljskom spelognjuraču Kšištofu Starnavskiju je trebalo više od pet sati da se spusti na dubinu od 230 metara

  • 6

Speleolog i gnjurac iz Poljske Kšištof Starnavski nije otkrio kakvu tajnu krije podvodna pećina Vrelo na jezeru Matka, nedaleko od Skoplja. Spuštajući se na dubinu od fantastičnih 230 metara, on je juče uspeo da obori rekord italijanskog speleognjurca Luiđija Kazatija, koji je 2010. godine zagnjurio na dubinu od 212 metara, ali Starnavski ipak nije dodirnuo dno.

MISTERIJA JEDNE OD NAJVEĆIH PODVODNIH PEĆINA: Nalazi se u Skoplju, ali na ovoj dubini sve puca i raspada se!

Poljskom spelognjuraču je trebalo više od pet sati da se spusti na dubinu od 230 metara. Njega su pratili članovi njegovog tima i gnjurci kluba “Vrelo” i “Akvatek”. On je ronio sa specijalnim sistemom za podvodno plivanje sa kojim gnjurci mogu daleko duže da se zadrže pod vodom.

Foto: Kšištof Starnavski Foto: Kšištof Starnavski

- Dno je toliko duboko i široko da ni sa jakim snopom svetla reflektora kroz kristalno čistu vodu nisu mogli da se vide zidovi - napisao je Starnavski na svom Fejsbuku, a na konferenciji za novinare je objasnio da u podvodnoj pećini Vrelo ima neotkriveno još 30-tak metara. To će biti istraživano tokom naredne ekspedicije, iduće godine.

Danijel Atanasovski iz gnjuračkog kluba “Akvatek” je zadovoljan ekspedicijom i podvigom koji su postigli speleognjurci, posebno Kšištof Starnavski.

Foto: Kšištof Starnavski Foto: Kšištof Starnavski

Ovo nije bio prvi rekord spelogunjurca iz Poljske. Starnavski je 2011. godine oborio rekord koji je držao Dejvid Šo u gnjuranju sa rebrinderom, spustivši se na dubinu od 283 metra u Crvenom moru, u predelu blizu Dahab u Egiptu.

Foto: Kšištof Starnavski Foto: Kšištof Starnavski

Podvodnu pećinu Vrelo do sada su više puta istraživali domaći i strani gnjurci, ali je ispitan samo deo njene unutrašnjosti, tako da se još ne zna gde se sve prostore, da li ima i koliko krakova i na kojoj dibini se nalazi njeno dno.

Speleolozi veruju da je Vrelo Matke duboko čak 330 metara, a ako se dogodine u nastavku istraživanja to i potvrdi, ono će biti najdublja podvodna pećina na svetu. Taj rekord za sada drži Bušmanova rupa, podvodna pećina u Južnoj Africi, gde se došlo do dubine od 282 metra.

(D.J.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ist

    3. septembar 2016 | 09:30

    Gnjurac je vrsta ptice. Ronilac je osoba koja roni, tj. boravi pod vodom sa opremom koja omogucava autonomiju.

  • masha

    3. septembar 2016 | 10:09

    I sta je tamo otkrio?

  • Groficaofica

    3. septembar 2016 | 12:38

    Divno,kako je cista i bistra voda

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA