"NE ZABORAVITE SVOJE MUČENIKE, ONI NISU POVOD ZA OSVETU" Vartolomej i Irinej služili liturgiju stadalima u logoru Jasenovac (FOTO)

Patrijarh Vartolomej naveo je da je u Jasenovcu stradalo na stotine hiljada njegove pravoslavne braće i pozvao vernike da nikad ne zaboravljaju svoje mučenike, koji nikad ne mogu da budu povod za osvetu nego za mir

  • 2

Vaseljenski patrijarh Vartolomej i srpski patrijarh Irinej služili su danas, drugog dana posete Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Hrvatskoj, liturgiju stradalima u ustaškom logoru Jasenovac i posetili spomen područje logora.

75 GODINA OD STRADANJA: Danas Vartolomej i Irinej služe liturgiju u Jasenovcu

Na liturgiji u pravoslavnoj crkvi u Jasenovcu Vartolomej je rekao da su drevni srpski pravoslavci i jasenovački novomučenici, heroji i sveci celoga pravoslavlja, prenela je agencija Hina.

On je naveo da je u Jasenovcu stradalo na stotine hiljada njegove pravoslavne braće i pozvao vernike da nikad ne zaboravljaju svoje mučenike, koji nikad ne mogu da budu povod za osvetu nego za mir.

Liturgija je počela isticanjem podatka o 700.000 srpskih žrtava u logoru Jasenovac, navodi Hina, a prisustvovali su joj, uz patrijarha Irineja, i brojni episkopi iz Srbije, BiH, Crne Gore i Hrvatske, među kojima episkop Amfilohije i zagrebačko-ljubljanski Porfirije, kao i predstavnici srpske manjine u Hrvatskoj Milorad Pupovac i Vojislav Stanimirović.

Foto: Tanjug/HINA/DENIS CERIC Foto: Tanjug/HINA/DENIS CERIC

Patrijarh vaseljenski potom se zajedno sa sveštenštvom SPC uputio na osveštanje obnovljenog episkopskog dvora u Pakracu.

Vartolomej je juče stigao u Zagreb gde je otvorio naučnu konferenciju SPC pod nazivom "Novomučenici: Perspektiva II" koja je održana u Srpskoj pravoslavnoj gimnaziji "Katarina Kantakuzina Branković".

Potom se sastao sa odlazećim hrvatskim premijerom Tihomirom Oreškovićem.

On je tom prilikom poručio da kada steknemo razumevanje za tuđa stradanja, to je znak da smo nešto naučili iz sopstvenog stradanja.

- Sa ovog stanovišta, mučenici jasenovački predstavljaju u istoriji naše pravoslavne crkve jednu važnu i posebnu kategoriju kao žrtve nacističkog režima i mračnog perioda čovečnosti koju je nemoguće zaboraviti - naveo je patrijarh Vartolomej.

Foto: Tanjug/HINA/DENIS CERIC Foto: Tanjug/HINA/DENIS CERIC

Partijarh Vartolomej upoznao je premijera Oreškovića s naporima koje on i vaseljenska patrijaršija ulažžu na tom području, naglasivšši zajedničke susrete i inicijative njega i pape Franje s ciljem približžavanja i razumevanja između pravoslavaca i katolika, navodi se u saopštenju, prenosi Hina.

Patrijarh je izrazio zadovoljstvo ššto, kako se navodi u saopšenju, Srpska pravoslavna crkva užživa sve verske slobode u Hrvatskoj i što joj je vlada omogućila povraćaj imovine, prenosi Hina.

Razgovaralo se i o migrantskoj krizi, kao i izazovima koje ta humanitarna kriza postavlja pred samu Evropu. Naglaššena je nužžnost pružžanja hitne pomoći i zajedničkog delovanja kako bi se spasli žživoti i osigurala bezbednost zemalja pogođenih tom krizom.

Foto: Tanjug/HINA/DENIS CERIC Foto: Tanjug/HINA/DENIS CERIC

U pratnji partijarha Vartolomeja bili su patrijarh srpski Irinej, mitropolit sasimski Genadije i mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije.

Uz Oreškovića su bili ministar pravosuđa i predsednik Komisije za odnose s verskim zajednicama vlade Hrvatske Ante ŠŠprlje i zamenica ministra spoljnih i evropskih poslova Zdravka Bušić.

(Telegraf.rs / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Orto

    10. septembar 2016 | 15:43

    Toliko će hrvate i papu pogoditi ove rači, da će "smrtinca" preobratiti u svećenog.

  • SRB IN

    11. septembar 2016 | 17:09

    To je njihov problem šta se nama žališ.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA