≫ 

SRBA U MAKEDONIJI SVE MANJE: Na srpskom jeziku uči svega 177 đaka (FOTO)

Nastavnici i roditelji nerado objašnjavaju razloge stalnog smanjenja broja učenika u odeljenjima sa nastavom na srpskom jeziku, mada je očito da se i školska populacija srpskog naroda tihom asimilacijom svake godine sve više preliva na obrazovanje na makedonskom jeziku

  • 2

Asimilacija Srba polako se preliva i na obrazovanje, o čemu najbolje govori podatak da je obrazovnim procesom u Makedoniji obuhvaćeno 270.000 učenika ( 188.000 osnovaca i 80.000 srednjoškolaca ), a među njima je svega 177 školaraca koji se obrazuju na maternjem srpskom jeziku.

U ZEMLJOTRESU POVREĐENO 100 OSOBA: Makedonci sa prelomima ruku, nogu i posekotinama primljeni u bolnice!

Prema podacima Ministarstva za obrazovanje i nauku, u Makedoniji je upisano ukupno 21.250 prvaka. Od tog broja, samo su 24 đaka upisana u prvi razred sa nastavom na srpskom jeziku u tri osnovne škole „Kiril i Metodij“ u selu Kučevište, „Svetozar Marković“ u Starom Nagoričanu i „Braća Ribar“ u Tabanovcu.

Ove sumirane i sumorne brojke na startu ove školske godine samo potvrđuju da se nastavlja proces stalnog smanjenja broja učenika u osnovnim i srednjim školama obuhvaćenih procesom zakonom dozvoljenog obrazovanja na maternjem srpskom jeziku. Lane je u sve tri pomenute škole nastavu na srpskom pohađao 181 osnovac, a ove godine je upisano sako 24 đaka prvaka.

Foto: D. Joksic Foto: D. Joksic

Još gora je situacija u srednjim školama gde već godinama nema ni jednog jedinog učenika koji uči na srpskom jeziku. Kao i ranije, i ove školske godine, zakonsku mogućnost upisa svršenih osnovaca u odeljenje sa nastavom na srpskom jeziku u Gimnaziji „Goce Delcev“ u Kumanovu, nije iskoristio ni jedan jedini kandidat.

Nastavnici i roditelji nerado objašnjavaju razloge stalnog smanjenja broja učenika u odeljenjima sa nastavom na srpskom jeziku, mada je očito da se i školska populacija srpskog naroda tihom asimilacijom svake godine sve više preliva na obrazovanje na makedonskom jeziku.

Foto: D. Joksic Foto: D. Joksic

Prema zvaničnim podacima poslednjeg popisa stanovništva iz 2002. u Makedoniji, sa nešto više od dva miliona stanovnika, registrovano je oko 36.000 Srba.

(D.J.)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Спаса

    12. septembar 2016 | 15:27

    Називи школа у којима уче српска деца, све говоре!

  • Jole

    12. septembar 2016 | 21:41

    U nekim krajevima nema uopšte dece

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA