≫ 

BLAČANI OBNAVLJAJU VODENICU VOĐE TOPLIČKOG USTANKA: U njoj se ubio, kako neprijateljima ne bi pao u ruke!

Ovaj posao zajedno rade meštani sela i blačka opština, a istovremeno se uređuje i prilazni put do crkve u čijem dvorištu je sahranjen Kosta Vojinović

  • 3

U selu Grgure u Opštini Blace, obnavlja se vodenica u kojoj je 23. decembra 1917. godine stradao vođa Topličkog ustanka Kosta Vojinović.

PRIČU O VODENIČARU DRAGANU SVI MORAJU DA ČUJU: Hrani Srbiju, a NE NAPLAĆUJE! (FOTO)

Ovaj posao zajedno rade meštani sela i blačka opština, a istovremeno se uređuje i prilazni put do crkve u čijem dvorištu je sahranjen Kosta Vojinović.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

- Po projektu celokupna investicija je 2, 5 miliona dinara. Opština Blace je iz budžeta finansirala uređenje puta, a sve ostalo su donacije meštana, privrednika i nas u Blau, jer želimo d au susret stogodišnjici Topličkog ustanka obnovimo vodenicu u kojoj je Vojinović preminuo. Ona će u stvari postati spomen obeležje i biće dostupna turistima i posetiocima - kaže predsednik Opštine Blace Zoran Jozić.

Radnici su rekonstruisali Gradsku kuću u Kikindi. Počeli su da gule tavanicu i ugledali PRELEPE SLIKE... (FOTO)

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Kosta Vojinović koji je vodio tada jedini ustanak u porobljenim delovima Evrope, sam je sebi oduzeo život u ovoj vodenici, kako neprijateljima ne bi pao u ruke. Njegova poslednja želja bila je i da ga sahrane gde je i preminuo, te je to učinjeno u dvorištvu crkve u Grguru, koja je nedaleko od vodenice i gde se svake godine obavlja parastos.

(B.R.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA