Sudbina "Politike" i "Večernjih novosti" biće poznata do kraja godine

Na pitanje da li će država potpuno izaći iz medija, Vladan Vukosavljević je rekao da je taj proces otpočeo, ali da je prerano za konačne sudove

  • 0

Do kraja godine konačno će se znati vlasnička struktura u "Novostima" i "Politici", a uskoro će biti doneta i konačna odluka o agenciji Tanjug, izjavio je ministar kulture i informisanja Srbije Vladan Vukosavljević.

 

On je za današnje izdanje "Večerenjih novosti" rekao da je situacija u obe novinske kuće prilično zamršena i da će ministarstvo s drugim državnim organima pokušati da utvrdi činjenično stanje.

 

- Sada je zaista teško dati neki precizan uvid, jer su neki procesi bili skroviti. Zato je i prošlo nekoliko godina, a da ovi slučajevi nisu do kraja ispitani. Ali ne možemo da istupimo sa načelnim pretpostavkama pre nego što utvrdimo jasne činjenice. Tek tada možemo napraviti koncepciju i ponuditi rešenja - rekao je Vukosavljević.

 

Na pitanje da li će država potpuno izaći iz medija, on je rekao da je taj proces otpočeo, ali da je prerano za konačne sudove.

 

Kako je dodao, ta tema će biti predmet analize i za nekoliko meseci će izaći u javnost s konačnim predlozima, i dodao da su sve mogućnosti otvorene.

 

- To može biti novi model, može biti model prihvatanja načelnih principa EU, a može biti i neki treći. I u zemljama EU postoji nekoliko principa. Razmatramo kako je to rešeno u Hrvatskoj, Bugarskoj, Sloveniji, Francuskoj i Nemačkoj. Rano je za ocenu koji je od tih modela najbolji - rekao je Vukosavljević.

 

Printskrin: ALO! Srpski Telegraf, Politika, Informer, Danas, Blic, Večernje novosti, Ekspres

Printskrin: ALO! Srpski Telegraf, Politika, Informer, Danas, Blic, Večernje novosti, Ekspres

 

On je naveo da će u interesu države i srpskih medija model biti brzo izabran.

 

Na pitanje da li Tanjug, ako se odluči da je Srbiji potrebna državna agencija, može da nastavi rad ili će biti formirana neka nova informativna agencija, Vukosavljević je rekao da će se o tome tek odlučivati.

 

- Ako država ima svoj vlasnički interes, može da pomaže opstanku pouzdanih i kvalitetnih medija. Ali država ne može da bude igrač u tržišnoj utakmici i da svojim učešćem opredeljuje kvalitet, pouzdanost i poverenje čitalaca. Država nije regularni faktor tiraža. Na tržištu vladaju druga pravila - rekao je Vukosavljević.

 

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

 

Tanjug je odlukom vlade prestao da radi 31. oktobra 2015. godine. Ta novinska agencija, međutim, i dalje emituje vesti, koristeći prostor i opremu koju je koristila i pre odluke o ukidanju.

 

Govoreći o konkursima na kojima se određuju budžetska sredstva za medije, Vukosavljević je rekao da će to biti predmet detaljne analize i da će nastojati da u narednom periodu dosta pažnje posvete sastavu komisije i kriterijumima, da rezultati konkursa u najvećoj mogućoj meri, mogu da izdrže sud objektivne javnosti.

 

(Telegraf.rs / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA