≫ 

PREDOMISLILI SE: Maroko podneo zahtev za pridruživanje Afričkoj uniji posle više od 40 godina

Vlasti u Rabatu istupile su iz članstva 1975. godine zbog spora oko Zapadne Sahare, koju AU smatra nezavisnom državom, a Maroko svojom "južnom provincijom"

  • 0

Maroko je podneo zvaničan zahtev za pridruživanje Afričkoj uniji posle više od 40 godina, saopšteno je danas iz te organizacije. To je jedina afrička zemlja koja nije članica AU, organizacije sastavljene od 54 države.

PRESMEŠNO: Marokanskom princu (12) svi moraju da poljube ruku, ali dečak to MRZI i izbegava OVAKO (VIDEO)

Vlasti u Rabatu istupile su iz članstva 1975. godine zbog spora oko Zapadne Sahare, koju AU smatra nezavisnom državom, a Maroko svojom "južnom provincijom".

Marokanski zvaničnici predali su zahtev za pridruživanje organizaciji Afričkih zemalja u četvrtak, navodi se u saopštenju.

Članice AU biće obaveštene o zahtevu Maroka, a potom će marokanski kralj biti obavešten o ishodu, saopšteno je iz te organizacije.

Maroko je izvršio aneksiju Zapadne Sahare, bivše španske kolonije, 1975. godine, podseća agencija AP.

Foto: Wikipedia/Lviatour Foto: Wikipedia/Lviatour

Vlada u Rabatu se prethodnih godina oštro odnosila prema svima koji su, kako se navodi, podrivali njihovu teritoriju, uključujuči EU i UN.

PORAŽAVAJUĆE: 76 odsto ljudi u Srbiji ne zna da nađe Atlas u atlasu (FOTO)

Maroko je u martu ove godine proterao više od 70 članova civilnog osoblja Misije UN u Zapadnoj Sahari. Do sukoba između vlasti u Rabatu i UN došlo je pošto je generalni sekretar svetske organizacije Ban Ki Mun teritorijalni status Zapadne Sahare nazvao okupacijom.

Primirje između Maroka i Zapadne Sahare sklopljeno je 1991, uz posredovanje UN. Mirovne snage bile su zadužene za kontrolu primirja i pripremu referenduma o Zapadnoj Sahari koji nikada nije raspisan.

(Telegraf.rs / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA