ŠOK: Nema više ekskurzija u inostranstvo za srednjoškolce!

U izuzetnim slučajevima u inostranstvo će moći da putuju samo učenici završnih razreda, kažu u Ministarstvu prosvete, koje se na ovaj korak odlučilo zbog sve češćih incidenata naših srednjoškolaca. Direktori pojedinih škola tvrde da neće poštovati preporuku Ministarstva

  • 5

Na ekskurzije u inostranstvo ubuduće neće moći da računaju učenici trećeg razreda srednjih četvorogodišnjih škola. Ministarstvo prosvete uputilo je dopis svim srednjim školama da se ekskurzije ubuduće izvode u Srbiji, a u izuzetnim slučajevima u inostranstvo mogu ići samo učenici završnih razreda. Ipak, iz nekih škola najavljuju da će đaci, i pored dopisa, i dalje putovati na ekskurzije u inostranstvo.

U Pravilniku o ekskurzijama stoji da u inostranstvo mogu ići učenici trećih i četvrtih razreda srednjih škola. Zbog brojnih incidenata koji su pratili ekskurzije van granica naše zemlje, ministarstvo je preporučilo školama da ekskurzije organizuju u Srbiji, a da samo završni razredi srednjih škola mogu ići u inostranstvo.

- Forum Beogradskih gimnazija već duže traži ukidanje ekskurzija u inostranstvo za učenike trećih razreda srednjih škola. Ova preporuka Ministarstva prosvete nije obavezujuća, tako da direktori i dalje mogu da rade što hoće. To je samo način da samo da se izbegne odgovornost. Tražili smo hitan prijem u ministarstvu jer su direktori već završili tendere za jesenje ekskurzije. Ne mora od jeseni, nek bude od proleća, da se ukinu inostrane ekskurzije za treći razred - kaže predsednik Foruma beogradskih gimnazija Miodrag Sokić.

Forum beogradskih gimnazija još ranije je predlagao ukidanje odlaska na ekskurzije u inostranstvo, jer su one izgubile smisao.

- Ciljevi i zadaci ekskurzija se ne ispunjavaju, nema dopune redovnog školskog programa kroz predavanja i obilazak kulturno-istorijskih spomenika, sve se pretvorilo u provod i kupovinu. Na ekskurzijama ne bi trebalo da bude alkohola, odlaska u diskoteke... Pored toga, cene odlaska na ekskurzije u inostranstvo su neopravdano visoke.

ŠKOLE NEĆE POŠTOVATI PREPORUKU

Uprkos ovoj preporuci Ministarstva prosvete i nauke učenici trećih razreda srednjih škola iduće godine uglavnom će ići na ekskurzije u inostranstvo.

Direktor  XIII beogradske gimnazije Bojan Vučković kaže da će đaci te škole iduće godine putovati u Grčku.

- Mi nećemo postupiti po preporuci Ministarstva, jer smo već završili tender i učenici trećeg razreda će iduće godine ići u Grčku. Nedopustivo je da se deci ''zatvara" inostranstvo, jer je njima neophodan uvid u druge kulture. To je jedna krajnje neintelektualna odluka - rekao je Vučković.

Prema njegovim rečima, mnogim učenicima ekskurzija predstavlja jedinu mogućnost da se upoznaju sa drugim kulturama, kao i da su priče o opijanjima na putovanjima sa školama uglavnom preuveličane.

- Ako mi, kao prosvetni radnici, formiramo ljude bez uvida u opštu kulturu, bez Rima i bez stare Grčke, oni nisu kompletni. Grčka nije samo plaža, more, mi decu upoznajemo sa kulturom ove zemlje - istakao je Vučković.

On je dodao da je teška ekonomska situacija "jedino opravdanje" da niži razredi ne idu u inostranstvo.

Direktor Filološke gimnazije Duško Babić kaže da, iako učenici ove škole ne obilaze evropske prestonice "turistički", njegov lični stav je da bi đaci mogli da se bolje "upoznaju sa znamenitostima u Srbiji, Republici Srpskoj i Crnoj Gori".

- Što se tiče preporuke, videćemo iduće godine, koliko Ministarstvo ozbiljno misli. Ako se donese odluka, naredba, mi ćemo naravno prestati da vodimo učenike nižih razreda u inostranstvo - rekao je Babić.

On je rekao da će tražiti dodatna obaveštenja od Ministarstva u vezi sa daljim odlascima na ekskurzije, ali i je planirano da iduće godine učenici trećeg razreda Filološke gimnazije idu na ekskurziju u Prag gde će "imati šta da vide i da nauče".

Preporuka Ministarstva prosvete i nauke, ukoliko je direktori škola prihvate, pogodiće uglavnom, maturante srednjih stručnih škola. Kako je objasnio direktor Poljoprivredno-hemijske škole u Obrenovcu Dragoljub Zlatanović u ovim školama je česta praksa da treća i četvrta godina zajedno idu na ekskurzije.

-Ako se odlučimo da prihvatimo preporuku, što će verovatno biti slučaj, biće pogođeni maturanti, jer kako mi praktikujemo zajednička putovanja trećaka i maturanata, nećemo imati neophodnih 60 procenata učenika, što je uslov za ekskurziju - objasnio je Zlatanović.

Prema njegovim rečima, preporuka je trebala da bude određenija, jer, kako tvrdi, "nisu sve škole iste i mora se voditi računa o specifičnostima".

(I. M. / Blic,Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • pele

    5. jun 2012 | 21:30

    Nije velika steta(za ucenike),jer je njima najvaznije da se napiju,ovi gradski i naduvaju,a to mogu i na ekskurzoji koja je ovde negde.Steta je direktorima i organizazorima,jer ostaju bez dela "kolaca"

  • marra

    6. jun 2012 | 12:32

    Nije neka steta jer kakve su danasnje generacije to je strasno..I ja sam pre jedno 7 godina isla na ekskurziju i mi u to vreme nisamo isli u 3. godnini u inostranstvo...Postojala je samo maturska ekskurzija koja je bila organizovana za inostranstvo..Danasnji klinci se ponasaju kao da ni trunku vaspitanja nemaju,pogotovo oni koji misle da su "patriote" pa to isto dokazuju i preko grane..Ne treba ih voditi u inostranstvo..Samo maturska ekskurzija nek bude za inostranstvo.

  • Diavolo93Ks

    7. jun 2012 | 03:11

    Vi bre niste normalni...kakve veze ima sto je nas jurila zandarmerija po Italiji,pa sta ako smo krali stwari iz second hand shop-a...swe je to sastawni deo jedne SRPSKE ekskurzije...takvo nesto ministarstwo ne moze da zabrani...pozz iz Krusevca...:) :)

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA