Virus iz Hong Konga stiže u Rusiju, evo kada će u Srbiju

Najdominantniji virus gripa u Evropi, kod nas se očekuje oko Nove godine, lekari tvrde da nema podataka o njegovoj mutaciji

  • 6

Grip A (H3N2), takozvani Hong Kong, od kog svake godine u Srbiji oboli najveći broj građana i koji je posebno opasan za starije osobe i decu, očekuje se da se pojavi u našoj zemlji u januaru sledeće godine, dok se veće obolevanje može pojaviti tek posle zimskog raspusta.

 

Pored ovog virusa, očekuje se da bude aktuelan i A (H1N1) odnosno svinjski grip, a mogući su i B viktorija i jamagata.

 

NEMOJTE ZANEMARITI OVE SIMPTOME: Prepoznajete znake gripa, a zapravo bolujete od opasne bolesti!

 

U Rusiji, u kojoj se ovaj virus, takođe, očekuje posle Nove godine, već je počela vakcinacija protiv gripa, dok kod nas tek treba da počne distribucija vakcina po domovima zdravlja.

 

Naši lekari kažu da zasad u Srbiji nema nijednog virusa gripa već da su čekaonice pune pacijenata sa temperaturom, kijavicom, kašljem zbog manjih virusnih infekcija, stomačnih virusa i salmoneloze, a da je ovaj period pogodan i za razvoj bakterijskih infekcija.

 

Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/David Castillo Dominici, vectorolie

Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/David Castillo Dominici, vectorolie

 

OPREZ, SRBIJOM HARAJU VIRUSNE INFEKCIJE: Ovako ćete se NAJBRŽE IZLEČITI!

 

Specijalista opšte medicine u Domu zdravlja "Voždovac" dr Nevenka Dimitrijević navodi za Telegraf da lekari grip u ordinacijama očekuju tek kada se otopi sneg.

 

- Epidemija gripa se očekuje tek kada se otopi sneg, ne pre februara a vakcinacija protiv gripa bi trebalo uskoro da počne. Inače, sad ovo vreme  aktuelno je za bakterijske infekcije kojima odgovara ovakva klima. Bakterije koje zahvate gornje disajne puteve daju iste simptome kao grip a da bi se utvrdilo o čemu se tačno radi, neophodni su detaljan pregled i laboratorijske analize - kaže dr Dimitrijević i dodaje da je često virusna infekcija okidač za razvoj bakterijske.

 

Virus Hong Kong bio je aktuelan i u toku prošle sezone gripa u Srbiji, kao i prethodne svake godine.

 

Foto: AP/Tanjug

Foto: AP/Tanjug

 

OVO JE NAJVAŽNIJA VEST U SRBIJI: Evo kada TAČNO kreće GRIP!

 

Profesor Branislav Tiodorović, epidemiolog objašnjava za naš portal da nema bojazni da je on mutirao i da će se pojaviti novi soj ovog virusa:

 

- Gripa nema i neće ga ni biti pre januara, februara. Rusi su ga najavili s obzirom na to da ga oni uvek prvi dobijaju i to od Kineza kod kojih je on veliki problem, za razliku od nas kojima grip stiže iz atlantskih zemalja. Trenutno ga nema niko u Evropi a sa njim se uvek prvo susretnu Norvežani, Španci, Šveđani, Englezi...

 

S obzirom na to da je virus gripa nepredvidiv, profesor Tiodorović ne isključuje mogućnost da se i malo ranije pojavi.

 

- Najbitnije je da nije mutirao, ali zasad nema takvih podataka. Naime, na južnoj hemisveri posle koje mi dobijamo grip, mutacija nema - kaže on.

 

Foto-ilustracija: Profimedia

Foto-ilustracija: Profimedia

 

DOKTOR KON MI JE DAO VAKCINU PROTIV GRIPA: A onda mi je rekao KADA VIRUS STIŽE U SRBIJU! (VIDEO) (FOTO)

 

Virus Hong Kong, koji se prvi put pojavio 1968. godine u Hong Kongu, inače je, najdominantniji u Evropi. Simptomi bolesti javljaju se posle 18 do 72 sata od infekcije. Obično se manifestuje kroz povišenu temperaturu koja može ići i do 39. podeoka, bolest prate i glavobolja, bolovi u grlu, grudima, zglobovima i mišićima uz kašalj i kijanje. Simptomi su obično blagi i povlače se najdalje za sedam dana. Ovaj virus može izazvati i komplikacije, obično kod hroničnih bolesnika, koje mogu dovesti i do smrti. 

 

(Lj. Račić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • чеда

    28. septembar 2016 | 21:42

    Kojim vozom dolazi?

  • Ivan

    28. septembar 2016 | 22:19

    A vi tacno znate kada stize u srbiju!Stize on nama cim nas zaprase otrovom iz aviona

  • Kika

    28. septembar 2016 | 22:08

    Americki olos, izbacio novi trend iz masonskih laboratorija.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA