ŠPANIJA POLITIČKI TONE SVE DUBLJE: Najveća opoziciona stranka na ivici "građanskog rata" (FOTO)

Takav razvoj događaja bi, ipak, mogao da predstavlja dobre vesti za javnost koja želi da Španija izađe iz političkog ćorsokaka

  • 0

Najveća opoziciona španska Socijalistička partija (PSOE) nalazi se na ivici "građanskog rata" nakon što je polovina njenog vođstva izvela stranački puč.

JOŠ OTCEPLJENJA U BUDUĆNOSTI: Zagovornici katalonske nezavisnosti hoće referendum

Takav razvoj događaja bi, ipak, mogao da predstavlja dobre vesti za javnost koja želi da Španija izađe iz političkog ćorsokaka, u kojem se našla nakon izbora koji nisu iznedrili pobednika već drugi put, navodi agencija AFP.

Nakon što je 17 članova vrha PSOE juče podnelo ostavku u pokušaju da sa vrha stranke uklone predsednika Pedra Sančesa, čijim su radom nezadovoljni, španski dnevni listovi o tome pišu pod naslovima poput "Rat" i "Tužne scene".

Socijalisti su već prošli kroz druge teške periode u prošlih nekoliko decenija, ali nikad se nije desilo nešto poput ovoga sad: puča...u cilju smenjivanja predsednika stranke kojeg su demokratski izabrali članovi stranke - piše dnevni list "Mundo".

U stranci PSOE već mesecima vlada unutrašnje nezadovoljstvo Sančesovim predvođenjem tokom devetomesečne političke krize u Španiji, tokom koje rivalske partije nisu uspele da se posle dva kruga izbora, koji nisu iznedrili pobednika, dogovore o formiranju koalicione vlade.

Foto: Guliver/Pablo Blazquez Dominguez/Getty Images Foto: Guliver/Pablo Blazquez Dominguez/Getty Images

Socijalisti su na izborima u decembru prošle i junu ove godine ostvarili neke od najgorih rezultata u svojoj istoriji, a loše su prošli i na regionalnim izborima proteklog vikenda, što je predstavljalo kap koja je prelila čašu za mnoge istaknute članove PSOE-a.

Sančesovi protivnici žele da stranka pomoću svojih 85 mesta u parlamentu omogući okončanje krize u zemlji tako što će, uzdržavajući se od glasanja za poverenje vladi, omogućiti prolaz koalicionoj vladi desnog krila.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Oni tvrde da bi se na taj način izbegli treći izbori, a PSOE bi mogao da ode u opoziciju i tamo ponovo povrati svoju snagu.

Sančes, međutim, to odbija, a početkom meseca je poslanike svoje stranke uputio da glasaju protiv takve koalicione vlade, koji bi predvodio vršilac dužnosti premijera Španije Marijano Rahoj.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA