≫ 

ŠUMADINCI SU ŠAMPIONI SVETA U JEDNOJ FANTASTIČNOJ STVARI: Oni znaju tajnu badema i ljutih papričica - znate li je vi?! (FOTO) (VIDEO)

Vladisav Milošević, treći član tima odao je deo tajne sosa kojim je ćevar preliven. On kaže da najpre valja zagrejati puter, pa na njemu ispržiti smrvljeni badem. A onda sledi šok

  • 2

Tim kragujevačkih kuvara nedavno je postao svetski šampion u grilovanju u kategoriji- jelo od mlevenog mesa. Grupa mladih kuvara, pripadnika Horeka asocijacije, učestvovala je na najvećoj svetskoj smotri kulinara "World masters of grill" u Rumuniji, gde se predstavilo 40 država sa oko 500 učesnika. Predsednik sudijskog žirija Robert Rainford iz Kanade, poznat u svetu po nadimku Kralj roštilja, nije se dvoumio- proglasio je kragujevčane apsolutnim pobednicima ovog takmičenja.

TATA GODINE SADA JE U VELIKIM PROBLEMIMA: Zbog OVE stvari može da izgubi svoju ćerkicu! (FOTO)

Svetski šampioni roštiljanja su se predstavili svojim "Šumadijskim ćevapom". Recept su osmislili sami, i velikodušno najbitnije sastojke otkrivaju za Telegraf.

Tim kuvara činili su Vladisav Milošević (29), Miloš Totović (27) i Nemanja Milovanović (20). Uz pomoć mentora tima, Vladimira Arsenijevića, profesora srednje Ugostiteljsko turističke škole "Toza Dragović" osmišljen je recept koji je osvojio nepca ćlanova žirija iz celog sveta.

SRBIJOM HARA VIRUS ZAPADNOG NILA: Umrlo dvoje, obolelo 29 ljudi!

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

- Taj recept je menjan i uvežbavan dugo pre takmičenja. Trebalo je da bude naš, domaći, ali prilagođen ukusima stanovnika cele planete, ukusima članova žirija iz 30 država. To je vrlo teško, kao balansiranje ukusima, smeška se mentor tima, Vladimir Arsenijević.

Za osetljivo čulo ukusa članova žirija ćevap je spremao najmlađi član tima, Nemanja Milovanović. On kaže da je samo bio "izvođač radova", spremio ono što su vežbali noćima pre takmičenja.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

JEDINI TESLIN ŽIVI POTOMAK TVRDI: Dokumenta FBI nisu iznenađenje, o mom ujaku ima još MNOGO TOGA

- Osnova recepta koji smo spremali potiče iz naše stare narodne kuhinje. Malo smo ga modifikovali da bismo ga prilagodili svetskom tržištu. Interesantno je da su se našim receptom oduševile sudije iz Koreje, kojime je bilo interesantno što je naš ćevap rolovan pančetoom, a oni to rade lignjama, kaže Nemanja koji je bio najmlađi takmičar u Rumuniji.

Miloš Totović, kapiten tima koji je nastupao u Rumuniji, za čitaoce Telegrafa otkriva da je za pripremu ćevap mase važno kvalitetno meso, prve kategorije. Treba da bude mešavina junetine i svinjetine.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

NJIH PETORICA SU ME DRŽALI ZA VRAT, SVAŠTA SU MI RADILI: Stravična ispovest SILOVANE devojke

- Treba da se ubaci i malo masnoće, najčešće se dodaje slanina, pa se sve melje dva puta. Onda se dodaju začini i to treba da odstoji jednu noć pre upotrebe. Meso se prvo razvuče, formira se kvadrat, da bi se kasnije rolovalo i formirao ćevap. U razvučenu masu mi smo stavili izgnječeni indijski orah i malo sira, ali ostavimo neki detalj i kao našu tajnu. Kada smo zavili rolat od mesa, obavili smo ga dalmatinskim pršutom, otkriva Miloš.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Ćevap zatim ide na gril. Miloš otkriva da je meso gotovo kada kuvar jedan kraj podigne sa grila i pusti, a on praktično "odskoči" sa roštilja, kao da je gumen. Rolovani ćevap svetskih šampiona na kraju je preliven sosom, a kuvari su za Telegraf još jednom bili velikodušni, pa otkrili i tajnu pripremanja sosa. Ipak, ne treba se zavaravati da su svetski šampioni otkrili onu najbitniju tajnu svoje pobede.

Danas obeležavamo 98. godišnjicu proboja Solunskog fronta

Vladisav Milošević, treći član tima odao je deo tajne sosa kojim je ćevar preliven. On kaže da najpre valja zagrejati puter, pa na njemu ispržiti smrvljeni badem. A onda sledi šok.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

- U badem onda treba dodati ljutu papričicu! U sos smo takođe dodali i sir koji se zove bri, a koji ima nešto slatkastiju notu. Tu slatku notu umiruje ona ljuta papričica, i to je recimo deo gde se naša kuhinja prepliće sa stranim kuhinjama da bi pridobila i druge stanovnike planete. Sve se ovo zaliva pavlakom, još malo kuva, pa posipa sa nešto peršuna - pojašnjava Vladisav.

VERNICI SLAVE NAJMILOSTIVIJEG SVECA: Danas nikako ne smete da zaboravite JEDNU STVAR!

Predsednik Horeka asocijacije Kragujevac, Vujadin Vujadinović, kaže da je ovo nezabeležen uspeh u istoriji srpskog kulinarstva u ovoj kategoriji.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

- Jelo koje smo pripremali sadrži skoro sve namirnice karakteristične za internacionalno podneblje, ali smo roštiljsko meso pripremali po staroj srpskoj recepturi, i to je tajna našeg uspeha, objašnjava Vujadinović.

U Srbiji danas idealni uslovi za vožnju, očekuje se gužva ka izletištima

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Kuvari su se takmičili u šest disciplina, a Šumadinci iz Horeka asocijacije bili su jedini učesnici koji su u svim disciplinama uzeli medalje. Kući su se vratili sa 21 odličjem, a zlato su osvojili "Šumadijskim ćevapom".

Telegraf je malo špijunirao pripremanje najboljeg roštilja na svetu, i evo recepta:

(Marija Raca)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA