ANGELA MERKEL KRITIKOVALA ZATVARANJE BALKANSKE IZBEGLIČKE RUTE: Problem nije rešen, a ja svoju politiku neću menjati

Merkel je navela da je zatvaranje te rute dovelo, u nedeljama pre nego što je sporazum EU i Turske stupio na snagu, do smanjenja broja izbeglica koji dolaze u Nemačku, ali je napomenula da je u Grčku ipak stiglo 45.000 ljudi

  • 11

Nemačka kancelarka Angela Merkel kritikovala je danas zatvaranje balkanske izbegličke rute, ocenivši da time nije rešena migrantska kriza, jer migranti i izbeglice i dalje pristižu u Evropu, prenosi portal "Politiko".

"MERKELOVA MORA DA IDE": Uvrede i zvižduci za kancelarku na svečanosti povodom ujedinjenja Nemačke (FOTO) (VIDEO)

- Ako me pitate da li je zatvaranje balkanske rute rešilo problem, reći ću "Ne" - rekla je ona u intervjuu koji je danas objavio nemački list "Cajt".

Merkel je navela da je zatvaranje te rute dovelo, u nedeljama pre nego što je sporazum EU i Turske stupio na snagu, do smanjenja broja izbeglica koji dolaze u Nemačku, ali je napomenula da je u Grčku ipak stiglo 45.000 ljudi.

Nemačka kancelarka je ukazala da je "jedino trajno rešenje" za smanjenje broja izbeglica koji dolaze u Evropu - primena sporazuma EU i Turske, koji je postignut u martu.

- Ne mislim da problem možemo rešiti tako što ćemo ga ignorisati. Ja sam realista i to je realnost - istakla je Merkel.

Ona je, u istom intervjuu, priznala da je njena migrantska politika otvorenih vrata pokrenula talas agresije desničarskih protivnika takve politike u Nemačkoj, ali je jasno stavila do znanja da njen kurs ostaje nepromenjen, javlja Rojters.

TRAMP SE DIVI ANGELI MERKEL: Prvo ju je kritikovao, a sada je hvali

Komentar Merkelove, objavljen u nedeljniku "Cajt", usledio je dva dana nakon što ju je nekoliko stotina desničarskih demonstranata izviždalo u istočnom nemačkom gradu Drezdenu, navodi britanska agencija.

Merkel je u intervjuu rekla da je nesporan dramatičan porast agresije tokom prošle godine.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

- Protivljenja koja se sada izražavaju na društvenim medijima su oštrija i šira... Takva je demokratija danas - konstatovala je ona, dodavši da je to neće sprečiti u pokušajima da objasni narodu svoju politiku.

Uprkos rastućem protivljenju, kancelarka poručuje da će ostati pri svojim osnovnim odlukama.

- I politika se stalno menja, ali njena osnova ostaje konstantna - objašnjava Merkel.

Njena politika je zasnovana na pružanju pomoći ljudima kojima je potrebna zbog rata ili terorizma, odbacivanju trgovine ljudima koja ugrožava ljudske živote i poštovanju evropskog principa slobode kretanja, podseća britanska agencija.

Nakon što je u septembru izgubila na izborima u dva regiona, Merkel je rekla da bi rado vratila vreme i bolje se pripremala za priliv izbeglica, što su mnogi videli kao pomirljiv gest prema njenim kritičarima, ali ona nije ponudila nikakav konkretan politički ustupak.

- Ako govorim o greškama, onda mislim na celokupan sistem evropske izbegličke i migrantske politike i na to kako se Evropa godinama ponašala prema izbeglicama i migrantima - rekla je Merkel listu "Cajt".

Foto-ilustracija: Tanjug/AP/dpa Foto-ilustracija: Tanjug/AP/dpa

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • rajko

    5. oktobar 2016 | 17:14

    Evo resenja,iz Turske avionom sve izbeglice nek ih voze direktno na zapad ili u Nemacku,a odatle nek idu po izboru,sto da idu pesice,tu nesto smrdi.

  • 1Milorad

    5. oktobar 2016 | 19:19

    njemacka,francuska,britanija,amerika treba da prihvate sve izbjeglice upotpunosti i one iz Turske jer su ih oni i proizveli.

  • Гокс

    5. oktobar 2016 | 17:29

    Лепо се госпођо Мрка спреми и одеш господину Сорошу на врата и кажеш да престане финансирати избегличку ОПЕРАЦИЈУ а не кризу и назовеш свог шефа Обаму и Ротшилде и онда је проблем решен!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA