≫ 

ODUZEĆE VAM AUTOMOBIL AKO OVO URADITE: Novi zakon će prestraviti vozače!

Oduzimanje automobila i vozačke dozvole samo je jedna od kazni koja čeka nesavesne vozače

Zakon o bezbednosti saobraćaja, nakon izmena i dopuna, biće mnogo rigorozoniji prema vozačima u alkoholisanom stanju i onima koji sedaju za volan a nemaju vozačku dozvolu ni za jednu kategoriju. Kako Telegraf saznaje, koji je ekskluzivno zavirio u izmene i dopune ovog dokumenta, ovakvim učesnicima u saobraćaju trajno će se oduzimati vozila.

AKO ZABORAVITE DA UKLJUČITE SVETLA NA KOLIMA, odraće vas, jer je kazna za to DUPLIRANA

Direktor Srpskog komiteta za bezbednost saobraćaja Damir Okanović pojašnjava za naš portal da će se trajno oduzimati vozila učesnicima u saobraćaju koje policija uhvati sa više od dva promila alkohola u krvi.

- Isto će se postupati i prema onima koji su u saobraćaju a nemaju vozačku dozvolu. Pored oduzimanja vozila, vozači u alkoholisanom stanju će kao i do sada dobijati kaznene poene i zabranu upravljanja motornim vozilom - navodi Okanović.

Velika kazna vas čeka ako od 1. novembra nemate zimske gume

Foto: Profimedia/imageBROKER Foto: Profimedia/imageBROKER

Vožnja sa više od dva promila alkohola u krvi smatra se potpunim pijanstvom. Po trenutnim odredbama Zakona o bezbednosti saobraćaja, za takvo ponašanje u saobraćaju novčana kazna je 100.000 do 120.000 dinara, 15 do 60 dana zatvora, 14 kaznenih poena i oduzimanje dozvole na osam do 12 meseci.

Ako se ne budete pridržavali ovog pravila u kolima, kazna od 30.000 postaće MNOGO GORA

Nov nacrt novog zakona, za ovakve vozače drastično je pooštrio kazne. Ovakvi učesnici u saobraćaju, naime, neće se kažnjavati novčano, već zatvorom od 30 do 60 dana, sa 15 kaznenih poena, oduzimanjem dozvole na devet do 12 meseci i trajnim oduzimanjem vozila.

Sa ovakvim odredbama i promenom kaznene politike prema pijanim vozačima, slažu se i roditelji koji su izgubili decu u saobraćajnim nesrećama.

Foto: Tanjug/ MUP Srbije Foto: Tanjug/ MUP Srbije

Najglasnija među njima je Snežana Tripković, majka Ognjena Tripkovića kog je u julu 2011. godine, kada je imao 24 godine, pokosio i ubio vozač sa 2,26 promila alkohola u krvi.

VANREDNE MERE NA SRPSKIM PUTEVIMA: Češće radarske kontrole, više provera alkoholisanosti vozača

Snežana i njen suprug Miodrag su Ognjena čekali 10 godina, a izgubili su ga u trenutku tek kada je trebalo da počne da živi.

- Saobraćajna nesreća se desila na Bulevaru despota Stefana kod policijske stanice. Na Ognjena, koji je bio na motoru, naleteo je džipom u pijanom stanju vozač i ubio ga. Upravo zbog sina, kao i da ne bi drugi roditelji čekali rezultate obdukcije, zalažem se za kazne koje su predviđene novim nacrtom Zakona o saobraćaju - rekla je Snežana Tripković za Telegraf.

(Lj. Račić)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Crni

    13. oktobar 2016 | 15:17

    Kada nam oni budu kupovali vozila, onda ga mogu i uzimati.....

  • Alek

    13. oktobar 2016 | 15:33

    Protiv sam svakog divljastva, naravno i u saobracaju ! Da li je moguce da taj "pouzdan izvor" ne zna da je vozilo licna imovina i da ga niko sem vlasnika ne moze otudjiti ?!

  • ₩£¥

    13. oktobar 2016 | 15:17

    A sta rade kada neko zgazi dete na pesackom i pobegne?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA