Srbija usvaja zakon o nestalim bebama do kraja godine

Vlada Srbije je prošle sedmice obavestila SE o planu usvajanja revidiranog Nacrta zakona, napominjući da je on sada u skladu sa naznakama Evropskog suda i da su otvorena pitanja rešena u potpunosti sa standardima Evropske konvencije

  • 47

Srpska Vlada uputila je uveravanja Komitetu ministara Saveta Evrope da će Nacrt zakona o nestalim bebama biti usvojen bez daljih odlaganja, a u svakom slučaju do kraja godine, saopštio je danas Savet Evrope.

NOVI, INOVATIVNI LEKOVI STIŽU U SRBIJU: Leče decu, bolesti krvi i maligne tumore!

Evropski sud za ljudska prava presudio je u martu 2013. godine da Srbija mora da isplati Zorici Jovanović 10.000 evra na ime nematerijalne štete i da joj obezbedi informacije o sudbini njenog novorodenčeta koje je nestalo iz porodilišta u Ćupriji pre više od 30 godina.

Tom odlukom je, takođe, naloženo da Srbija mora da donese zakon po kojem bi se isti model primenio na druge slične slučajeve nestanka beba iz porodilišta u Srbiji, a procenjuje se da ih ima više stotina.

SLAVIMO SVECA KOME SE MOLIMO ZA OZDRAVLJENJE BLIŽNJIH: Potrebno je da izgovorite OVE reči!

Vlada Srbije je prošle sedmice obavestila SE o planu usvajanja revidiranog Nacrta zakona, napominjući da je on sada u skladu sa naznakama Evropskog suda i da su otvorena pitanja rešena u potpunosti sa standardima Evropske konvencije.

Foto: Profimedia/National Geographic, Album Foto: Profimedia/National Geographic, Album

Navodeći da žali zbog odlaganja usvanjanja tog zakona, Vlada je navelada je 15. septembra 2016 ministar pravde, ispred resora koji je predlagač zakona, potpisao tekst revidiranog nacrta zakona koji je prosleđen različinim organima na mišljenje u skladu sa važećim postupkom donošenja zakona.

OBRADOVALI STE SE SUNCU? Danas je toplo, ali ne zadugo: Evo kada stiže novo zahlađenje!

U dopisu Vlade se napominje da je ministar pravde to učinio samo mesec dana nakon svog imenovanja sredinom avgusta, a ta činjenica, kako se navodi, pokazuje snažnu posvećenost srpskih vlasti da se kreće napred sa sprovođenjem presude i da se pronađe rešenje za pitanje nestalih beba.

Nakon što dobije potrebna mišljenja, Ministarstvo pravde će dostaviti tekst revidiranog nacrta zakona Vladi na odobrenje, što se očekuje do kraja ovog meseca.

PAŽLJIVO VOZITE, ima magle na putevima

Po odobrenju Vlade, revidirani nacrt zakona biće prosleđen Skupštini na usvajanje u decembru 2016.

Vlada je osigurala da sud opredeljuje u kom roku se i u kolikom iznosu dodelje zadovoljenje podnosiocu zahteva za nematerijalnu štetu.

EVO KADA ŠALTERI DEFINITIVNO ODLAZE U ISTORIJU: Redovi su prošlost, sve poslove završavaćemo "klikom"!

S obzirom na iznete činjenice Savet Evrope je zaključio da je postignut opipljiv napredak u izvršenju presude Evropskog suda za ljudska prava.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Olga

    24. oktobar 2016 | 18:53

    Izuzetno bitan zakon.

  • Kika

    24. oktobar 2016 | 15:22

    U Srbiji je konacno reseno da se pomogne mnogim porodicama,cije su bebe ukrali.

  • danijel

    24. oktobar 2016 | 16:25

    Nadam se da će ovaj zakon što pre biti usvojen i da će se ovaj slučaj postpeno rešavati.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA