EPIDEMIJA SALMONELE U GRADU ROŠTILJA: Obolelo 21 dete

Reč je uglavnom o deci godišta 2010. i 2014., a najviše zaraženih ovom zloglasnom crevnom bakterijom je u vrtiću "Lane“, gde je izlovana bakterija kod 12 dece

  • 2

Zavod za javno zdravlje u Leskovcu proglasio je epidemiju salomenele u pet od 10 vrtića Predškolske ustanove "Vukica Mitrović“ u tom gradu, u kojima je  obolelo 21 dete, a dvoje hospitalizovano.

OGLASILO SE MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE: Evo šta su rekli o navodnom uvozu spornih jaja iz Poljske u Srbiju

Reč je uglavnom o deci godišta 2010. i 2014., a najviše zaraženih ovom zloglasnom crevnom bakterijom je u vrtiću "Lane“, gde je izlovana bakterija kod 12 dece.

Uzrok i izvor epidemije još nisu poznati jer se tokom vikenda radilo na veoma velikom broju lokacija - u vrtićima, u šest igraonica, gde su obolela deca bila na rođendima, i u kućama roditelja te dece.

- Stručne ekipe Zavoda uradile su tokom vikenda epidemiološko sanitarno higijenski nadzor, uzeti su iz centralne kuhinje uzorci namirnica na mikrobiološku kontrolu, brisevi sa radnih površina i opreme, sa ruku radnika, ali i brisevi iz distributivnih kuhinja. Svi vrtići su detaljno dezinfikovani po više puta, a juče smo izvršili anketiranje u porodicama obolele dece i tamo gde su deca imala simptome u vidu povraćanja i učestalih stolica. Na isti način je izvršena kontrola i uzeti brisevi u igraonicama, gde je naložen vanredni sanitrani pregled iako su zaposleni imali uredne sanitarne knjižice - objašnjava epidemiolog Jadranka Krasić.

Foto: bolnicaleskovac.org Foto: bolnicaleskovac.org

POJELI TORTU NA VASKRS, PA UMRLI? Podneta prijava zbog trovanja SALMONELOM!

Rezulati analize briseva još nisu gotovi, jer se radi o obimnom poslu.

Prva obolela deca registrovana su 28. a epidemija je prijavljena juče Institutu za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut“ u Beogradu.

(Telegraf.rs / Izvor:  Alo)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Joxx

    31. oktobar 2016 | 13:52

    To je onaj fazon prljavim rukama prave klopu ko vele bakterije ce nestati na rostilju i velikoj temperaturi.. Oce al zamalo....

  • Radovic

    31. oktobar 2016 | 14:17

    Uzrok je meso staro nekoliko godina a uvezeno po jeftinoj ceni ko zna odakle.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA