BUGARSKA JE NOVA OBEĆANA ZEMLJA ZA SRBE: Siguran posao nakon fakulteta zagarantovan mladima!

Gotovo identična situacija je i u Bosilegradu, drugoj opštini sa pretežno bugarskim življem, a za studiranje u zemlji istočnih suseda odlučuju se i mladi iz Pirota, Leskovca, Vranja, te iz drugih gradova za jugoistoka Srbije

  • 14

Više od 70 odsto svršenih gimnazijalaca iz Dimitrovgrada, bugarske nacionalnosti, svake godine upiše studije u susednoj zemlji, u nekom od osam univerzitetskih centara. Najviše brucoša ide u bugarsku prestonicu, ali nije malo ni onih koji studiraju u Plevenu, Blagojevgradu, Ćustendilu, Perniku, Plovdivu.

Carstvo ilegalnih domova za stare u Srbiji: Šokantan podatak je pred vama

Gotovo identična situacija je i u Bosilegradu, drugoj opštini sa pretežno bugarskim življem, a za studiranje u zemlji istočnih suseda odlučuju se i mladi iz Pirota, Leskovca, Vranja, te iz drugih gradova za jugoistoka Srbije.

Prema rečima Dejana Mileva, opštinskog većnika zaduženog za obrazovanje i informisanje u Dimitrovgradu, te potpresednika Nacionalnog saveta Bugara u Srbiji, interesovanje za studije u Bugarskoj ne jenjava i za to - uz brojne povlastice - postoje i sasvim konkretni razlozi.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

- Oni koji se odluče za studije u Bugarskoj već na trećoj ili četvrtoj godini počinju da rade i privređuju, što znači da se polako ekonomski osamostaljuju. Uz stotinak leva, što je oko 50 evra, koje svakog meseca dobijaju od bugarske vlade na ime usavršavanja svojih sunarodnika iz rasejanja, te gotovo simbolične stanarine u studentskim domovima, novac koji dodatno zarade sasvim je dovoljan za školovanje. Praktično, uopšte ne opterećuju roditelje... Koliko je meni poznato, najviše onih koji diplomiraju u Bugarskoj se vrlo brzo zaposli i ostaje tamo - kaže Milev, napominjući i da su diplome sa bugarskih univerziteta priznate u Evropskoj uniji, pa mnogim budućim lekarima, inženjerima, farmaceutima, elektroničarima, arhitektama i stručnjacima drugih zanimanja to, takođe, predstavlja dodatni motiv, prenose "Večernje novosti".

Inače, studiranje u Bugarskoj praktično počinje onog trenutka kada Nacionalni savet Bugara u Srbiji i gimnazije organizuju pripreme za prijemni ispit, pri čemu maturanti sa prosekom višim od vrlo dobrog imaju dodatne povlastice.

Foto - ilustracija: Profimedia Foto - ilustracija: Profimedia

- Svršeni maturanti polažu prijemni iz istorije i maternjeg jezika, predoče im se zanimanja koja mogu da odaberu, pa oni istaknu svoju listu od pet želja. Za polaganje prijemnog ispita ih spremaju univerzitetski profesori sa bugarskog fakluteta, a ako polože automatski postaju studenti - objašnjava Milev, koji je i sam uspešno studirao u Bugarskoj.

PRESUDNA BLIZINA

Sistem školovanja sunarodnika iz rasejanja u Bugarskoj je počeo da se primenjuje još 1993. i od tada je simboličan broj onih koji su otpočeli studiranje, pa odustali. Osim brzog zaposlenja i toliko pominjanih povlastica, studiranje pojeftinjuje i činjenica da je Dimitrovgradu i Bosilegradu Sofija mnogo bliža nego što su to univerzitetski centri u Srbiji, poput Niša i Beograda.

(Telegraf.rs/Večernje novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • jo

    31. oktobar 2016 | 23:57

    Kad Republika Srbija ne ume ili ne zeli da da stipendije omladini Dimitrovgrada ili Bosilegrada,da studiraju u Nisu ili Beograduu-ima ko moze i ko ume.A kad zaborave na Srbiju i uzmu pasose R Bugarske-posle je KASNO.Bosilegrad se vec ispraznio a Dimitrovgrad je na ``dobrom `` putu...

  • Kiki

    1. novembar 2016 | 01:19

    Koliko nam dobro ide Evo dokaza nasi se skoluju u bugarsku A nekad smo im se podsmevali Bravo za vladu A V Osta Srbija bez srba

  • OBILIC

    1. novembar 2016 | 09:39

    Ajde ovako da se razumemo prvo bugari nemaju sanse da se spasu evo ih u česku republiku rade za 3 do 4 eura na sat. Drugo tamo se ne placa nikako beda i svi beze iz bugarske. Drugo turci ih okupirali samo u parlamentu imaju 30 procenta turske populacije. Zatim koliko samo imaju cigana. Ta bugarska deca isto idu po svetu jer su im otvorene granice. Eto to vam dajem tačne informacije. Ali jos neko vreme i vraca se po starom zatvaranje granica i opet dolazak novih inperatora na celi balkan jer ne postoje nesvrstane zemlje. Tako ako ne zajasi nato zajasice moskva. Kako pogledate uvek smo kako bese

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA