Ukrao 8 tegli ajvara i zaradio tri meseca zatvora

Ovo nije prvi put da makedonski sudovi izriču neverovatne kazne siromasima

  • 20

Za osam tegli domaćeg ajvara, teglu slatkog i tri flaše soka, koje je ukrao N.S. iz Krive Palanke, sud iz tog gradića u severoistočnom delu Makedonije osudio ga je na kaznu zatvora u trajanju od tri meseca.

Tito je znao "foru": Ono što je kupio za STO HILJADA sada prodajemo za 20 MILIONA dolara!

Kazna je uslovna, a to znači da ako N.S. ponovo počini isto „delo teške krađe“, moraće u zatvor da odleži kaznu.

Ovo nije prvi put da makedonski sudovi izriču drakonske kazne siromasima. Ljudima je još u sećanju da je početkom marta ove godine, penzionisani vozač Milorad Georgievski iz skopskog prigradskog naselja Lisiče morao da plati kaznu od 10.000 denara ( oko 150 evra ) jer je na pijaci nelegalno prodavao 15 kopriva i 20 salata!

Milorad je svaki dan išao na pijacu sa zamotuljkom koprive koju je prodavao za 20 denara da bi prehranio porodicu. Supruga mu ne radi, a sa njim u porodičnoj kući živi njihov nezaposleni sin sa svojom familijom, pa je Milorad bio prinuđen da ceo dan sedi na pijaci, nadajući se da će prodati bar koji zamotuljak koprive.

Tako je bilo i tog kobnog dana, kada mu je prišao tržišni inspektor.

- Jeste, uhvatila me je inspekcija i pitala me zašto prodajem na šta sam odgovorio da prodajem da bih preživeo. Rekli su mi da nemam pravo na to ako nemam licencu za popljoprivredu - požalio se tada Milorad Georgievski.

Da nesreća bude veća, osim za koprivu, Milorad je morao da plati kaznu i za 20 zelenih salata koje je pored njega prodavala jedna žena. Kada je ugledala inspekciju, ona je skočila na noge i pobegla, a Milorada ostavila na cedilu sa njenim salatama.

Foto-ilustracija: pixabay.com Foto-ilustracija: pixabay.com

Kaznu od 150 evra zbog nelegalne prodaje poljoprivrednih proizvoda izrekao mu je sudija za prekršaje. Milorad ga je u sudu molio da da mu ne izriče kaznu veću od penzije, ali je sudija bio neumoljiv.

- Ja ću i dalje prodavati koprivu. Šta da radim, moram od nečega da živim. Ja i moja deca treba da jedemo. Sa penzijom od 9.000 denara ne mogu da platim ni vodu, ni struju, a kamoli da prehranim porodicu. Ja nisam kriminalac, nisam ukrao koprivu da bih je prodavao - jadao se Milorad.

Kada se ova priča o Miloradu i koprivi pojavila u medijima, socijalne mreže su se bukvalno usijale. Javnost je sa oštrim kritikama reagovala na drakonsku presudu suda, a građani su revoltirano komentarisali da u ovoj državi nema pravde za ljude koji se svakodnevno bore sa siromaštvom, a uvek se pomiluju političari koji su ogrezli u kriminal i u svoje džepove stavili milione evra.

Ljudi su se na socijalnim mrežama organizovali i u rekordnom roku prikupili pare kojima je Milorad platio kaznu.

Nešto još frapantnije se dogodilo u leto prošle godine u Velesu. Osnovni sud u tom gradiću u centralnoj Makedoniji, na tri godine zatvora je početkom avgusta lane osudio Petra Karimanova (31) zato što je iz kafane blizu autobuske stanice ukrao 150 ćevapa, 20 pljeskavica, malo suhomesnatih proizvoda, nekoliko flaša alkoholnog pića i piva.

Foto: Wikimedia/Brenda Annerl Foto: Wikimedia/Brenda Annerl

Vrednost ukradene robe je procenjena na oko 100 evra.

Ono što nije mogao da pojede i popije, Karimanov je podelio sa svojim prijateljima, a deo je prodao. I za to je dobio tri godine zatvora.

(D. J.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA