Nele Karajlić je car! Pravi predstavu o Nikoli Tesli i FBI, koji je uhodio velikog naučnika

Omogućeno mi je da u pozorištu napravim nešto što bi se moglo nazvati filmskom režijom

  • 2

Nenad Janković alijas Dr Nele Karajlić je osmislio scenario o otimanju svetskih obaveštajnih službi za tajnim oružjem Nikole Tesle.

JEDINI TESLIN ŽIVI POTOMAK TVRDI: Dokumenta FBI nisu iznenađenje, o mom ujaku ima još MNOGO TOGA

Ovaj slavni muzičar, scenarista, režiser i glumac je svoj scenario napisao pre dve godine, a FBI je tek pre dva meseca priznao da je uhodio velikog naučnika.

Karajlić  je scenarista i reditelj predstave FBI- dosije Tesla, a pojaviće se i u ulozi detektiva Nika Nelsona. Predstava će biti premijerno izvedena 19. novembra na Sceni Jovan Đorđević u Srpskom narodnom pozorištu. Reč je o multimedijalnoj koprodukciji SNO-a i Tesla global foruma, uz saradnju s projektom Novi Sad, evropska prestonica kulture 2021.

Radnja se odvija u Njujorku 7. januara 1943. godine, kada je odlazak naučnog genija sa životne scene pokrenuo nemilosrdnu trku svetskih obaveštajnih službi za Teslinim tajnim oružjem koje bi moglo da promeni tok Drugog svetskog rata.

Jedinstveno putovanje Teslinim vremeplovom!

Foto: Arhivska fotografija Foto: Arhivska fotografija

- Goran Marić, koji je pokretač Udruženja Tesla global foruma, i ja smo došli smo pre dve ili tri godine na ideju da napravimo predstavu o Tesli, jednom od ljudi koji su izmislili 21. vek - rekao je Karajlić novosadskim novinarima.

Karajlić se, kako kaže, igrao sa scenarijem, da bi publici dočarao svoje viđenje naučnika. Osim na zvukovima, akcenat je i na savremenoj tehnologiji. Samo klikom na kompjuter, na nekom platnu, od ukupno njih pet, menja se ambijent u kojem se radnja odigrava.

- Time mi je omogućeno da u pozorištu napravim nešto što bi se moglo nazvati filmskom režijom -  kaže reditelj.

On otkriva da je glavni junak koga on lično tumači nesrećni inspektor FBI Nik Nelson koji je dobio naređenje šefa da uđe u sobu ludog naučnika, pokupi svu dokumentaciju i odnese je u sedište FBI. Pošto nije bilo očekivanih tajnih izuma, inspektor je dospeo u nezavidan položaj i biva praćen od strane tajnih službi. Jedini čovek koji bi mu mogao pomoći je Tesla, ali pošto je on već umro, dolazi inspektoru u snove.

Nikolu Teslu igra mladi glumac Nikola Rakočević, a ostale uloge tumače: Marko Gvero (Arturo Sati), Aleksandar Gajin (Mark Tven), Bojan Dimitrijević (Pepe), Nebojša Savić (ruski špijun). Na filmskom platnu, a na sceni tokom predstave, pojaviće se Nebojša Glogovac u ulozi Džona Edgara Huvera, prvog šefa FBI.

(Telegraf.rs/ Novosti.rs )

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA