PREDLOG ZAKONA O NESTALIM BEBAMA: Moguća naknada i do 10.000 evra

Novim predlogom zakona precizirano je da naknada u iznosu od 10.000 evra u dinarskoj protivvrednosti može da se dosudi i ako sud nije mogao da otkrije sudbinu deteta

  • 25

U Skupštinu Srbije stigao je Zakon o deci za koju se sumnja da su odneta iz porodilišta. Ako se usvoji, sud će rešenjem moći da dosudi roditeljima ili najbližim srodnicima naknadu nematerijalne štete zbog povrede prava na porodični život, ali ona ne sme da pređe 10.000 evra po osobi. Takođe, postupci za utvrđivanje istine o sudbini beba za koje se sumnja da su nestale iz porodilišta biće hitni, a istražne radnje, po nalogu suda, vodiće specijalno obučeni policijski službenici, saznaju Novosti.

Srbija usvaja zakon o nestalim bebama do kraja godine

SAVET EVROPE: Srbija da usvoji zakon o nestalim bebama!

Novim predlogom zakona precizirano je da naknada u iznosu od 10.000 evra u dinarskoj protivvrednosti može da se dosudi i ako sud nije mogao da otkrije sudbinu deteta. Pored ovoga, predlagač ima pravo na naknadu materijalne štete.

Svi državni i drugi organi, fizička i pravna lica dužni su da sudu u roku od mesec dana dostave zahtevanu dokumentaciju, a ako se ogluše, moraće da plate kaznu od 30.000 do 450.000 dinara, ova kazna važi i za svedoke koji se ne odazovu pozivu suda ili ne žele dadaju odgovore. Kazna za firme i druge institucije treba da bude od 90.000 do tri miliona dinara.

Foto: Profimedia/National Geographic Foto: Profimedia/National Geographic

Za primenu zakona, koji se očekuje na dnevnom redu Skupštine pre Nove godine potrebno je obezbediti iz budžeta još 806 miliona dinara za 2017. i 2018. godinu.

Postupak za utvrđivanje činjenica treba da se sprovodi u prvom stepenu pred višim sudovima u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu.

Javnost će biti isključena iz postupka, a predlagač ima pravo na besplatnu pravnu pomoć i oslobođenje plaćanja sudske takse.

Predloge mogu da podnesu roditelji, ako su se prethodno obraćali državnim organima ili porodilištu, ali i brat, sestra, deda ili baba nestale bebe u roku od šest meseci od stupanja na snagu ovog zakona.

(Telegraf.rs / novosti.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mitka

    4. novembar 2016 | 11:12

    Šta ce nekom i milion evra kad nezna gde mmu je dete i kakva ga je sudbina zadesila,da li ga se dočepao neki pedofil ili neki drugi bolesnik i da li je,uopšte,još živo...

  • Nl

    4. novembar 2016 | 12:35

    Ovo je sramota ko god da je i ponudio novac kao odstetu za dete!!!

  • CM

    4. novembar 2016 | 08:21

    Najvaznije je pored utvrđivanja istine o ukradenoj deci procesuirati i kazniti zlocince u belim mantilima moji su se bavili kradjom i prodajom beba u drzavnim bolnicama. Uzasavajuce je da takvi monstrumi i dalje rade u porodilistima.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA