SAVET EVROPE: Srbija da usvoji zakon o nestalim bebama!

Komitet ministara SE zahteva od Srbije da, u saradnji sa Sekretarijatom SE, omogući da zakon obuhvati i pitanja nadležnosti sudova i posebne policijske jedinice koja će se baviti ovim slučajevima

  • 1

Komitet ministara Saveta Evrope pozvao je Srbiju da izvrši presudu Evropskog suda za ljudska prva u Strazburu u slučaju nestalih beba i da pojača napore na usvajanju zakona koji će regulisati to pitanje.

BEBA SE PROGLASI MRTVOM, A LEŠ DETETA NIKADA NE STIGNE DO KAPELE! Ovo su jezivi detalji kako se KRADU DECA u Srbiji!

- Snažno pozivamo vlasti u Srbiji da pojačaju napore kako bi se što hitnije usvojio predloženi nacrt zakona - navodi se u odluci Komiteta ministara SE, donetoj na zasedanju koje je održano u Strazburu od 20. do 21. septembra.

Komitet ministara SE zahteva od Srbije da, u saradnji sa Sekretarijatom SE, omogući da zakon obuhvati i pitanja nadležnosti sudova i posebne policijske jedinice koja će se baviti ovim slučajevima.

Od Srbije se, takođe, zahteva da omogući dostupnost medicinske dokumentacije, u skladu sa zahtevima roditelja nestalih beba i predstavnika civilnog društva.

Komitet ministara SE razmatraće ponovo u decembru izvršenje presude Zorica Jovanović protiv Srbije u slučaju neusvajanja zakona.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Predstavnici 47 zemalja clanica SE razmatrali su u martu kašnjenje Srbije u izvršenju presude "Zorica Jovanovic protiv Srbije" o bebama koje su navodno nestale iz srpskih porodilišta.

Tada je konstatovano da su vlasti u Beogradu postigle određeni napredak, ali da je izostalo usvajanje pravne regulative i mehanizama za izvršenje presude.

Evropski sud za ljudska prava presudio je u martu 2013. godine da Srbija mora da isplati Zorici Jovanović 10.000 evra odštete i da joj obezbedi informacije o sudbini njenog novorođenčeta koje je nestalo iz porodilišta u Ćupriji pre više od 30 godina.

Isti model bi trebalo da se primenjuje na više stotina slučajeva nestanka beba iz porodilišta u Srbiji.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Andjelija

    23. septembar 2016 | 00:03

    E konacno i neki pametan i vrlo vazan uslov za ulazak u EU, ako ga ovi nasi "nadlezni", za donosenje zakona u opste i konstatuju. Izgleda da ovoj drzavi nije u ineresu da se otkriju pocinioci . Jer su medju njima i neka vrlo zvucna imena, koja su ocigledno znala sta se desava a cutala i tako posredno postala saucesnici.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA