≫ 

POPLAVE U SRBIJI: Kritično u Sjenici i Prijepolju, u Prokuplju vanredna situacija! (FOTO) (VIDEO)

Jedino što je trenutno moguće je da se crpi voda, ali s obzirom da su poplavljene oranice i putevi, većih intervencija za sada nema. Pratite uživo kakvo je stanje u Srbiji i da li ima izlivanja reka

  • 30

Zbog obilnih padavina tokom noći, na području Topličkog okruga izlili su se gotovo svi potoci, a za sada su poplavljeni samo seoski putevi. Ukoliko se nastave padavine, voda može da ugrozi i domaćinstva. Međutim, za sada je reka Toplica u svom koritu. U Tutinu postoje ugroženi delovi, odakle je evakuisano 12 osoba. Kod Kruševca ugroženo je 20 domaćinstava. Leskovac je pod vodom - desert ulica "pliva". U Sjenici je takođe kritično. U Prokuplju je proglašena vanredna situacija, dok su u Prijepolju kuće i njive pod vodom. 

Na severu Crne Gore situacija se pogoršala, pa je zbog obilnih padavina uništena magistrala u Beranima, Kritično je i u Rožajama i Kolašinu.

POTOPLJENE ULICE, KOLA JEDVA PROLAZE: Kiša napravila haos u Leskovcu (FOTO)

21:00 - Nakon noćašnjih kiša potpuno je potopljeno desetak ulica u Leskovcu, mada je i RHMZ izdao narandžast meteo alarm i upozorio na „potop“ na jugu Srbije zbog obilnih padavina. - Nama je šahta potpuno zatrpana zemljom jer nam ulica nije asfaltirana tako da se komšije sada trude da je otkopaju i usmere vodu u nju. Kroz ulicu je nemoguće proći a deca su se jutros verala po ogradama kako bi otišla do škole - kaže naša čitateljka koja živi u Ulici Rade Žunića. 20:33 - Novi Pazar danas popodne

Foto: Tanjug/Alem Rovčanin Foto: Tanjug/Alem Rovčanin

20:05  - Tokom noći na području Sjenice palo je 50 litara kiše po kvadratnom metru. 20:00 - U Paraćinu naložena pripravnost zbog kiše. Štab za vanredne situacija opštine Paraćin zbog najavljenih obilnih padavina naložio je od večeras pa do 10. novembra pripravnost javnih komunalnih preduzeća, dežurstva komunalnih inspektora i policije na ovom području. 19:44 - Obilne padavine, kojih je najviše bilo na području rasinskog i topličkog okruga, na području Kruševca, Kuršumlije, Prokuplja i Tutina, i pored otežane vožnje, za sada nisu bitnije uticale na prohodnost glavnih i frekventnijih puteva, saopštio je večeras Auto-moto savez Srbije. 19: 30 - Situacija na severu Crne Gore je sve gora, poplave ugrožavaju naselja i kuće, zbog čega su mnoge kuće evakuisane. U Prijepolju je situacija alarmantna, ulice i kuće su poplavljene.

Foto: Tanjug/Alem Rovčanin Foto: Tanjug/Alem Rovčanin

19:00 - Najgora situacija je u Tutinu i Sjenici gde su meštani zbog obilnih padavina počeli da napuštaju svoje domove.

18:00 - U Prokuplju proglašena vanredna situacija.

VANREDNA SITUACIJA U PROKUPLJU: Izlili se potoci, najgore u selima

14.25 - SNIMAK POPLAVA U TUTINU

13.15 - MARIĆ O PPOPLAVAMA: OPREZ DO SUTRA UVEČE, VEČERAS NOVE PADAVINE! (VIDEO)

Načelnik Sektora za vanredne situacije je poručio da je situacija u ovom momentu potpuno pod kontrolom.

13.10 - U SELIMA KOD KRUŠEVCA UGROŽENO 20 DOMAĆINSTAVA Kod Kruševca u selima Veliki Šiljegovac i Kaonik izlila se Ribarska reka i ugrozila oko 20 domaćinstava. Reka Toplica jutros je donela stablo koje se preprečilo ispod mosta u centru grada, a koje je uklonilo Komunalno preduzeće. Toplica se izlila i na put za Lukovsku banju, zbog čega je privremeno bio obustavljen saobraćaj.

"Angažovanjem teških mašina, reka je vraćena u rečni tok, pa je put brzo osposobljen za saobraćaj", navedeno je.

Zapadna Morava izašla je iz korita u jednom delu kod Jasike, ali za sada nema značajnog porasta vodostaja, a porast vodostaja zabeležen je i na Rasini. Na području Topličkog okruga poplavljeni su i neki seoski putevi.

Foto: Telegraf
Foto: Telegraf

13.00 - ČETIRI PORODICE EVAKUISANE U TUTINU - Četiri porodice evakuisane su u opštini Tutin zbog izlivanja reka, a u toku je evakuacija još nekoliko porodica. Desetak kuća i pomoćnih objekata poplavljeno je u opštini Sjenica, a zbog izlivanja reka u prekidu su putevi Sjenica-Novi Varoš i Tutin-Mehov Krš, a na delu Pešterske visoravni nema struje.

Reka Vapa je u opštini Sjenica poplavila desetak domaćinstava i pomoćnih objekata, zbog čega je u delu opštine proglašeno vanredna situacija. Tokom noći na području Sjenice palo je 50 litara kiše po kvadratnom metru, a kiša i dalje pada.

Na sednici Opštinskog štaba za vanredne situacije razmatraju se mere koje treba preduzeti, kao i procena nastale štete.

12.00 - POTOPLJENE ULICE, KOLA JEDVA PROLAZE: Kiša napravila haos u Leskovcu (FOTO)

11.00 - U ZAPADNOJ SRBIJI STABILNO - Republički hidrometeorološki zavod objavio je da je od sinoć do jutros najviše kiše palo na području Kopaonika 67 milimetara, dok je u Zapadnoj Srbiji najviše padavina bilo na Zlatiboru - 33 mm.

Načelnik Štaba za vanredne situacije Moravičkog okruga Dragiša Brocćić, rekao je da trenutno nema opasnosti od izlivanja. U opštini Prijepolje, najkritičnije je u mestu Jalija kod Brodareva, gde su poplavljeni sportski tereni. Lim je i dalje u porastu, a udarni talas iz Crne Gore još nije stigao.

10.00h - U SJENICI KRITIČNO, UGROŽEN CENTAR GRADA - Na području Sjenice, za 12 sati, palo je 48 milimetara kiše, zbog čega su se izlile reke. Usled obilnih padavina u Sjenici se izlila reka Grabovica, koja je do sada poplavila nekoliko desetina kuća, na stotine dvorišta i podrumskih prostorija u samom centru opštine.

Prema rečima predsednika Skupštine opštine Sjenica Muhedina Fijuljanina, situacija se prati iz časa u čas i tokom dana biće doneta odluka da li će učenici osnovne škole i srednje Tehničke pohađati nastavu narednih dana, jer je voda poplavila dvorište i kreće se ka zgradama.

Trenutno je u prekidu državni put na deonica Sjenica - Nova Varoš, zbog izlivanja reke Uvac u istoimenom mestu.

Takođe, veoma teška situacija je u MZ Vapa gde se izlizla istoimena reka, i u toj MZ proglašena je vanredna situacija.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Štab za vanredne situacije poslao je preporuku svim meštanima da bez preke potrebe ne silaze u grad kao i da deca koja idu u školu u Sjenicu ne dolaze na nastavu jer preti opasnost odnošenja prelaza od nabujale reke.

09.55 - U TUTINU SITUACIJA OZBILJNA, ALI POD KONTROLOM - Situacija je pod kontrolom, ali veoma ozbiljna, posebno u donjem delu grada, odnosno u donjem toku reke Vidrenjak. Tu je pola grada poplavljeno i imamo nekoliko udarnih tačaka, naročito u delu kod srednjih škola i autobuske stanice - rekao je Kučević i dodao da su jutros uspešno evakuisani građani i životinje sa tog područja.

Sada je, kako kaže, situacija pod kontrolom jer je vodostaj pao za oko pola metra, ali je i dalje veoma ozbiljna i zahteva dalje praćenje.

- Štab za vanredne situacije je zasedao, pravimo plan šta treba da odradimo i pratićemo crveni meteoalarm kako bi znali šta da radimo u situaciji ako se predvide veće padavine. Imamo ljudstvo i mehanizaciju, a tražili smo i podršku Štaba za vanredne situacije iz Beograda - rekao je Tučević.

Poslednji put ovakve poplave u Tutinu desile su se 1972. godine.

   - RHMZ: VODOSTAJI U PORASTU - 

Vodostaji na rekama Lim, Ibar i Timok, kao i gornji tok Zapadne Morave su u porastu, rečeno je agenciji Beta u Republičkom hidrometeorološkom zavodu.

Kako je rečeno očekuje se da se u naredna dva dana nastavi porast vodostaja na rekama Lim, Ibar, Timok, Južna Morava i u gornjem toku Zapadne Morave, a može doći i do lokalnih izlivanja na bujčnim tokovima.

U RHMZ je rečeno da bi moglo da dođe do prevazilaženja granica redovne odbrane od poplava, ali da to ne znači da će doći do ekstremnih situacija, već da treba biti u pripravnosti.

(Telegraf.rs / B.R. / Tanjug / RTS / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milka

    8. novembar 2016 | 10:25

    Zasto su cekali da se izlije kad vec par dana se govori o obilnim padavinama ?!svi sede keze pa posle Vucicu plati nam izgradnju,!na zapadu ako nemas osiguranje za kucu i imovinu idi u sumu i zivi a kod nas sve daje dzabalesku a jezicine svi do neba?!uzas

  • milenica

    8. novembar 2016 | 10:59

    Docice gospodin sleperom da vas izvlaci bez brige....

  • Milic

    8. novembar 2016 | 15:01

    Jaooo ostacemo bez plasnicne flase u potocima i rekama,sad se vidi koliko smo vaspitani i koliko cuvamo ciste reke i potoke sramota.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA